Alex Penescu, invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului „ALTCEVA”, a scos la iveală, printre altele, că nu s-a învățat mare lucru după tragedia de la Colectiv. Singurele chestiuni care se aplică acum, după opt ani de la catastrofă, pot fi descoperite în rândurile de mai jos, iar interviu integral dintre românul ieșit viu din iad și directorul editorial al Grupului Gândul poate fi vizualizat pe canalul de YouTube ”ALTCEVA cu Adrian Artene”.
Iar pentru avocatul și muzicianul amator, cel care se numără printre supraviețuitorii tragediei, lecția învățată după Colectiv se împarte în trei categorii: există numărul mic de persoane a căror viață a fost schimbată la 180 de grade după incendiul care a curmat 65 de vieți, există o mână de oameni care a empatizat cu suferința arșilor și încearcă să schimbe lucruri în sistemul medical, și mai sunt cei pentru care tragedia de la Colectiv nu a reprezentat mare lucru.
Adrian Artene: Crezi că am învățat ceva din Colectiv? Am rămas cu o lecție?
Alex Penescu: E mult de discutat aici. E o întrebare pe care și eu mi-am pus-o de multe ori, care mi s-a pus în diferite interviuri, este un răspuns mai scurt și un răspuns mai lung. Răspunsul mai scurt e nu. Absolut nimic. Exceptând că în fiecare 30 octombrie o să punem un hashtag lacrimogen pe Facebook, să fie știrile pline de așa ceva și cam atât. Acum, răspunsul mai lung eu l-am împărțit în trei categorii: există un număr mic de persoane pentru care s-a schimbat absolut tot, a căror lume a fost întoarsă cu susul în jos și cu josul în sus, există o mână mică de oameni și mă bucur că există, îmi pare rău că e atât de mică, dar o mână de oameni care chiar au înțeles ceva și care au încercat să facă o diferență și mă refer aici la câțiva medici, la personal, la asistente, la oameni care chiar s-au implicat, care chiar au ajutat, și există marea majoritate pentru care nu că nu s-a schimbat nimic, dar pentru care este și un subiect inoportun, ca să spun așa.
Adrian Artene: Încercăm să acoperim, să îngropăm durerile, dar nu întotdeauna este calea pe care ar trebui să o urmăm pentru că sunt răni care ar trebui să se închidă în mod natural, nu să le închidem noi. Au rămas și lucruri bune pentru că am citit câtă omenie, în presă și în anumite declarații ale celor care au supraviețuit, au întâlnit în spitale. Din partea asistenților, din partea medicilor, oameni care au plâns acolo, care au luptat pentru fiecare clipă de viață, ceea ce-mi arată că, până la urmă, nu suntem pierduți.
Alex Penescu: Nu. Până la urmă, bunătate și omenie există în lume, absolut. Din păcate există mai puțină decât ne-am dori. La un nivel mai mic decât ne-am dori.
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.