Coronavirusul care a speriat întreaga lume pare că se răspândește. Virusul ce a apărut în Chian a contaminat pâna acum peste 2.000 de oameni, iar numărul celor infestați este în creștere. Ministerul Sănătății a anunțat că în România au fost alerte neconfirmate de infecție cu coronavirus la Cluj, Timișoara, Constanța și București.
Virusul a ajuns și în Europa, au fost trei oameni infectați în Franța. În ceea ce privește România, s-a declanșat o alertă în momentul în care un bărbat din Israel a acuzat simptome de gripă și a declarat autorităților că a fost în China. Acesta a atereizat sâmbătă pe Aeroportul Otopeni și a fost dus de urgență la Spitalul Matei Balș. Din fericire, în acest caz nu s-a confirmat infecția, deci România nu are până acum niciun caz de contaminare cu virusul ce provoacă peneumonie letală.
Ministerul Sănătății a monitorizat întreaga circulație a persoanelor care vin spre România, din aria geografică a Chinei. Chiar dacă au fost alerte la Cluj, Timișoara, Constanța și București, toate au fost infirmate.
În ceea ce privește situația instrumentiștilor care au fost într-un turneu în China, DSP județean verifică starea lor de sănătate zilnic, iar până acum nu există suspiciuni de prezență a coronavirusului.
La nivelul Ministerului Sănătății a fost activat un comitet interministerial pentru monitorizarea și managementul potențialelor infecții cu noul coronavirus , format din specialiști, sub coordonarea miniștrilor din Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor. Comitetul format a recomandat nu set de măsuri pentru aeroporturi și unitățile medicale.
Măsurile luate de aeroporturi sunt: instalarea de scannere termice pe fluxurile de pasageri pentru detectarea pasagerilor a căror temperatură corporală este ≥ 38o, asigurarea permanenței de asistență medicală (24/24 – 7/7); în cadrul cabinetelor medicale din aeroporturi, către care vor fi îndrumați pasagerii ce prezină simptomatologie respiratorie/febră; asigurarea personalului aeroporturilor care vine în contact nemijlocit cu pasagerii, cu cantități suficiente de materiale de protecție (măști și mănuși), precum și cu dezinfectanți pentru măini și suprafețe și alte câteva măsuri de informare a pasagerilor și personalului din aeroport(pliante, broșuri)
Pentru unitățile medicale măsurile luate au fost: desemnarea unităților medicale care să preia cazurile(spitalele de boli infecțioase din Iași, Timișoara, Constanța, Cluj, iar în București – INBI ”Matei Balș”și SCBIT ”Victor Babeș”); redactarea unui chestionar în baza căruia, în urma aplicării definiției de caz, pacientul să poată fi îndrumat către o unitate sanitară, secție sau spital de boli infecțioase; personalul din toate UPU/CPU/camere de gardă vor avea obligația ca pe tot parcursul serviciului să poarte echipament de protecție specific etc.