Sunt vești noi pentru viitorii pensionari din România. Pentru o anumită categorie de angajați a crescut vârsta de pensionare. Despre acest aspect a făcut precizări Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii, la Alba Iulia. Informațiile se regăsesc mai jos, în articol.
Aflată la Alba Iulia, Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii, a făcut o serie de precizări legate de pensiile românilor. A declarat faptul vârsta de pensionare a românilor nu va crește, în condițiile în care speranța de viață nu se va afla pe o pantă ascendentă. Pe de altă parte, singura vârstă de pensionare care crește este cea a femeilor.
„În primul rând trebuie să știți că aceasta este o garanție că vârsta de pensionare în România nu va crește arbitrar, ad-hoc, în funcție de guvernele care vor fi la guvernare. Deci ați văzut că am introdus în lege un articol care prevede că vârsta de pensionare nu va putea crește decât dacă crește în mod semnificativ speranța de viață. Probabilitatea asta, din păcate pentru noi, este aproape zero. Prin urmare, vârsta de pensionare în România nu va crește.
Singura vârstă de pensionare care crește este, în baza noii legi, este vârsta de pensionare pentru femei, dar care, a fost o condiție la impuse și nu la liber-alese. A fost deja o condiționalitate care a venit din PNRR-ul negociat de guvernele de dreapta din 2021, pe care noi am îndulcit-o pentru românce, cu cele două măsuri complementare. Am echilibrat prin perioada de creștere copil, stagiul de cotizare contributiv, respectiv pentru fiecare copil se reduce vârsta de pensionare cu șase luni”, a declarat ministrul Muncii, la Alba Iulia, conform alba24.ro.
Vezi și PE EI ÎI VA AFECTA NOUA LEGE A PENSIILOR! PUNCTAJ REDUS PENTRU ACEASTĂ CATEGORIE DE ROMÂNI
Vârsta pentru pensionare crește în cazul femeilor. Potrivit planurilor, vârsta pentru femei va fi de 53 de ani, până în anul 2030. De altfel, până în anul 2035, va ajunge la 65 de ani. Această creștere a vârstei nu este la întâmplare, așa cum a precizat Ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu. Ci este vorba despre o creștere impusă în cadrul PNRR. Condiționalitatea a fost negociată în 2021, de guvernele de dreapta.