Patru persoane au fost reținute de Poliție pentru înșelăciune și constituire a unui grup infracțional organizat după ce ar fi fost implicate într-o escrocherie care te lasă cu gura căscată. Indivizii, unii dintre ei membri ai clanului interlop Tănase din Iași, vindeau bijuterii spoite cu aur de 18 karate, care însă în interior erau din alamă. (VEZI ȘI: TREI BĂRBAȚI, RIDICAȚI PENTRU CĂ AU PUS ÎN CIRCULAȚIE BANCNOTE FALSE DE 50 DE EURO)
Până la acest moment, mai multe case de amanet din Iași au fost păcălite, însă există suspiciunea că verighete din aur fals s-ar fi vândut și către simpli cetățeni, mai ales că bijutierul implicat vindea produse din aur inclusiv pe site-uri de comerț online.
Ancheta derulată discret de Poliția din Iași a început în august, când reprezentanții unei case de amanet au reclamat că o pereche de verighete lăsate de un individ necunoscut erau, de fapt, din alamă. Bărbatul primise 2.300 de lei pentru acele verighete și oamenii legii au descoperit că lăsase și alte bijuterii, la mai multe case de amanet din oraș.
După ce anchetatorii au identificat persoanele care lăsau bijuteriile la amanet, și-au dat seama că acestea sunt, de fapt, doar nişte „săgeţi“. La începutul acestei luni, anchetatorii au ajuns la principalii suspecţi din dosar, sursele noastre precizând că aceştia se numesc Daniel Stănescu, zis „Mureş“, Vijai Neagu şi Mizgin Yalcin, cetăţean turc. (NU RATA: MATTEO POLITI A RECUNOSCUT ÎN SFÂRȘIT CE STUDII ARE + DE CE A FOST “ARESTAT” ÎN ANGLIA)
„Primii doi au achiziţionat verighete din aur contrafăcute de către numitul Yalcin Mizgin, alis Enes, cetăţean turc, care este de profesie bijutier şi administrator al unei bijuterii“, ne-au explicat surse judiciare.
Până ca verighetele să ajungă la „săgeţi“, acestea treceau prin mâinile altor membri ai reţelei. Aceştia aveau rolul de a identifica persoanele care urmau să lase bijuteriile în casele de amanet.
„Aceste bijuterii erau amanetate în diverse case de amanet din municipiul Iaşi de către persoane interpuse racolate de către numiţii Neagu Florin, alias Lorenzo, şi Tănase Amador. Cei din urmă acţionau la indicaţiile numiţilor Stănescu Daniel şi Neagu Vijai“, ne-au mai transmis sursele judiciare.
Amador Tănase este fiul temutului Cosmos Tănase, el nefiind găsit de anchetatori pentru a fi dus la audieri. În schimb, Lorenzo a fost reținut.
Schema a putut fi pusă în practică în primul rând datorită abilităţilor bijutierului Yalcin (31 de ani), care ar fi spoit bijuteriile de alamă cu o cantitate de aur mai mare decât în cazul spoielilor cunoscute de pe piaţă și a reușit astfel să păcălească angajații caselor de amanet. (CITEȘTE AICI: CUM FUNCȚIONA DE FAPT ”FABRICA DE ACTE FALSE”)