Alertă pe Dunăre după ciclonul Boris. Autoritățile s-au mobilizat, avertisment pentru oameni
Ciclonul Boris a făcut prăpăd în mai multe țări din Europa, inclusiv în România. Mai multe localități din județul Galați au fost măturate de ploile torențiale și oamenii au rămas fără acoperiș deasupra capului. Vremea încă este capriciosă și plouă mărunt în zonele afectate. Autoritățile sunt cu ochii pe Dunăre, mai ales pentru că a fost emisă o alertă din cauza plorilor abundente. Fluviul ar putea ieși din matcă în Ungaria și Slovacia, iar la noi specialiștii supraveghează situația.
Este alertă pe Dunăre, în urma ploilor torențiale cauzate de ciclonul Boris. În Ungaria și Slovacia, specialiștii spun că există posibilitatea ca fluviul să iasă din matcă. În România, autoritățile sunt cu ochii în patru după catastrofa de zilele acestea, produsă în mai multe localități din județul Galați. Specialiștii români monitorizează afluenții și țin legătura cu autoritățile străine. Pe 21 septembrie, la Budapesta se va atinge debitul maxim.
Când va atinge Dunărea debitul maxim în România
Se pare că Dunărea va atinge debitul maxim pe data de 27 septembrie 2024, în România. Specialiștii spun că nu ar exista probleme pe segmentul românesc al Dunării, chiar dacă debitul va atinge 10.000 de metri cubi/secundă. Momentan, acestea sunt doar estimări făcute până pe data de 23 septembrie. Prognoza arată, la intrarea în țară, 6900 de metri cub/ secundă până pe data de 23 septembrie. Datele sunt încă în schimbare, iar autoritățile românesc monitorizează întreaga situație, mai ales după dezastrul din Galați.
CITEȘTE ȘI: Ce este ciclonul Boris și când scapă România de el. Meteorologii ANM au dat verdictul
„Alerta este pe Dunărea de sus, Dustria, Slovacia, Ungaria şi la noi urmează. Prognoza spune că în cinci zile vor ajunge undeva la o creştere cu 2 metri jumătate, 3 în secţiunea Baziaş”, a transmis Adrian Maziel, purtător de cuvânt la Administraţia Fluvială a Dunării de Jos.
CITEȘTE ȘI: România nu scapă de inundații și ploi torențiale aduse de ciclonul Boris. Ce județe vor fi victimele lui
Ce spun climatologii ANM
Specialiștii din cadrul ANM spun că Dunărea își adună acum apele din țările lovite de ciclonul Boris. Din acest motiv, debitul fluviului crește, iar la data de 23 septembrie va ajunge la dublu mediei anuale.
„Dunărea îşi adună apele din aceste ţări lovite de ciclonul Boris. A început să crească deja debitul şi va creşte din ce în ce mai mult până când spre 23 septembrie va putea ajunge la dublu mediei anuale. Acest lucru vine cu posibile impacturi asupra zonelor din apropierea luncii Dunării”, a transmis Roxana Bojariu, climatolog ANM, potrivit Observator.
This browser does not support the video element.