Alertă! Meteorologii americani anunță că un val de frig ar putea veni peste România. Vortexul polar ar urma să facă ravagii
Ne așteaptă o iarnă teribilă! Cel puțin așa suțin meteorologii americani, care prezic că vortexul polar ar urma să aducă un val de frig peste Europa. Urgia s-ar putea dezlănțui peste emisfera nordică chiar în ultimele zile ale lui decembrie, precum și în lunile ianuarie și februarie.
Astfel că, dacă luna decembrie a fost cât de cât blândă din punctul de vedere al temperaturilor, în ianuarie și februarie sunt șanse să asistăm la valuri de frig și căderi masive de zăpadă.
Vortexul polar este o masă de aer de presiune scăzută care se învârteşte în sens contrar acelor de ceasornic deasupra Polului Nord. Inclusiv Polul Sud are un vortex, dar acesta se învârteşte în sens orar, sensul rotaţiei fiind determinat, ca şi în cazul ciclonilor, de efectul Coriolis.
Ca altitudine, vortexul polar este localizat în troposfera medie şi superioară, la 5-6 kilometri deasupra Polului și se întinde până în stratosferă. De regulă, are un diametru de circa 1.000 de kilometri.
În centrul şi dedesubtul vortexului se află masele de aer polar, extrem de reci, pe care vortexul le ţine sub control. Vortexul poate fi văzut şi ca un zid care împiedică aerul rece polar să coboare spre latitudini mai mici, peste Europa şi America de Nord.
În România, un vortex puternic înseamnă o iarnă normală, cu căderi masive de zăpadă, înghețuri și dezghețuri și viscole moderate sau scurte, perioada geroase. Dar un vortex destabilizat, care lasă aerul arctic să pătrundă spre latitudini sudice, atrage ninsori abundente şi viscole severe. În plus, trebuie să ne așteptăm la perioade lungi de vreme extrem de geroasă.
„Pare din ce în ce mai probabilă o destabilizare semnificativă a vortexului polar în următoarele săptămâni. Ar putea fi factorul cu cel mai mare impact asupra vremii din emisfera nordică, în acestă iarnă. Cu cât mai târziu se produce, cu atât creşte sansă să avem o iarnă blândă, pe ansamblul ei“, spune Judah Cohen, climatolog la Institutul de Cercetări Atmosferice şi de Mediu.