Gerul pune stăpânire pe România! O alertă de ger puternic a fost emisă de specialiştii Severe Weather Europe, iar proiecţiile arată că în România va fi deosebit de frig în zilele imediat următoare, urmând a se înregistra -12, chiar şi -16 grade Celsius.
Va fi extrem de frig în toată țară. Vineri noapte, de exemplu, în depresiuni şi în Bucovina termometrele vor indica minus 20 de grade Celsius, iar în Capitală, minus 10 grade Celsius. În sud-estul ţării, vântul a făcut până acum probleme. A spulberat zăpada de pe câmp, pe şosele, iar zeci de maşini au derapat ori au rămas blocate în coloană. Portul Constanța rămâne deocamdată închis. În România se vor înregistra temperaturi mai scăzute cu 12 grade Celsius în ultimele zile din noiembrie, faţă de cifrele normale pentru această perioadă.
Administrația Națională de Meteorologie a dat publicității estimările meteorologice pentru luna decembrie în România.
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în regiunile intracarpatice și la munte, iar în extremitatea sudică a țării acestea se vor situa ușor sub cele normale. În restul teritoriului temperaturile vor fi în general apropiate de cele specifice la această dată.
Cantitățile de precipitații estimate a se înregistra în această săptămână vor fi mai ridicate decât cele normale ale perioadei, excedent ce va fi mai pronunțat în nord-vestul teritoriului. În restul țării regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel climatologic normal pentru această perioadă.
Temperatura aerului va avea valori în general în jurul mediilor climatologice ale intervalului, posibil ușor mai ridicate în vestul, nord-vestul și centrul țării. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal al perioadei, în cea mai mare parte a țării.
Temperatura aerului va avea valori în apropiate de normele climatologice ale acestei săptămâni în regiunile estice, sudice și sud-estice. În restul țării valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice perioadei. Regimul pluviometric va fi în general deficitar în sudul, estul și sud-estul țării, iar în rest va fi apropiat ce cel normal al acestei săptămâni.
Mediile valorilor termice se vor situa peste cele normale, specifice perioadei, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații estimate a se înregistra în acest interval vor fi apropiate de cele normale ale perioadei, pe întreg teritoriul României.
Luna de început a iernii, decembrie, se caracterizează printr-o gamă variată de fenomene meteorologice: ninsoare care asociată cu intensificări ale vântului determină producerea viscolului, fenomen ce se produce cel mai des în Câmpia Munteniei, în Dobrogea şi în estul Moldovei; ceaţă persistentă, mai ales în zonele de câmpie şi în depresiuni si mai rar, lapoviţă şi ploaie.
O influenţă deosebită asupra ţării noastre începe să aibă din această lună dorsala anticiclonului est-european, care se extinde deasupra sud-estului Europei şi, într-o oarecare măsură, ciclonii mediteraneeni. Temperatura aerului marchează o scădere, în medie, cu 4 – 6ºC faţă de ultima lună de toamnă.