Alertă medicală! Variola maimuței se răspândește în Europa
O nouă problemă mediacală îngrijorează medicii din întreaga lume. După ce Marea Britanie a anunțat că se confruntă în prezent cu cel mai mare focar de variolă a maimuței, cu șapte cazuri cunoscute, astăzi și autorităţile portugheze au declarat că au identificat 5 cazuri de infecţie rară cu variola maimuţei, iar serviciile de sănătate din Spania testează 8 cazuri potenţiale.
Cei cinci pacienţi portughezi, din cele 20 de cazuri suspecte, sunt toţi stabili. Toţi sunt bărbaţi şi locuiesc în regiunea Lisabona şi în Valea Tagus, au precizat autorităţile sanitare portugheze.
În Spania, niciunul dintre cele 8 cazuri suspecte nu a fost confirmat încă, a precizat miercuri Ministerul spaniol al Sănătăţii, conform Reuters.
Patru dintre cazurile depistate în Marea Britanie s-au autoidentificat ca fiind homosexuali sau bisexuali, a declarat Agenţia britanică de securitate sanitară.
CITEȘTE ȘI: CE ESTE ”VARIOLA MAIMUȚEI”, BOALA CUMPLITĂ CARE SPERIE MEDICII DIN ÎNTREAGA LUME
Cele două ţări au trimis alerte către profesioniştii din domeniul sănătăţii pentru a identifica mai multe cazuri posibile, informează Mediafax.
Autorităţile europene de sănătate monitorizează orice focar de boală de când Marea Britanie a raportat primul caz de variola maimuţei, pe 7 mai, şi a descoperit de atunci alte 6 cazuri în ţară.
Ce este virusul ”variola maimuței”
Numele ”variola maimuței” este oarecum înșelător, deoarece este un virus care circulă cel mai adesea la mamifere mici din Africa, cum ar fi șobolanii, despre care se crede că sunt rezervorul bolii.
Cu toate acestea, poate infecta și maimuțele. Leziunile și umflăturile vizibile ale afecțiunii pe un grup afectat de primate de cercetare în 1958 au dus la acest nume.
„Variola maimuței” este o infecție virală rară care se poate răspândi la om și care face parte din aceeași familie virală cu variola, căreia i se atribuie, doar în secolul trecut, moartea a 300 până la 500 de milioane de oameni.
VEZI ȘI: AI ȘI TU ACEST SEMN? CE REPREZINTĂ, DE FAPT, CICATRICEA DE PE PARTEA SUPERIOARĂ A BRAȚULUI
Sursa foto: Pexels.com