Medicii din judeţul Gorj sunt în alertă, după ce un copil de patru ani a decedat. Micuţul este suspectat de meningită şi se afla internat într-un spital din Motru, care acum este în carantină. Specialiştii se tem pentru viaţa a altor doi copii care au intrat în contact cu minorul mort, suspect de infecţie cu meningococ.
Spitalul a fost închis pentru dezinfecţie la scurt timp după ce a fost anunţată moartea micuţului pacient. Decesul copilului de patru ani a avut loc la ora 06.35, joi dimineaţa, potrivit stiripesurse. Trupul neînsufleţit al acestuia a fost dus la IML pentru autopsie.
„Copilul avea patru ani şi a venit la Urgenţă în stare gravă, cu insuficienţă respiratorie acută, febră, dureri de cap, purpură. La scurt timp a intrat în stop cardio respirator, iar medicii i-au aplicat manevre de resuscitare, însă în zadar. Avem ca suspiciune de diagnostic o infecţie cu meningococ, dar aşteptăm confirmarea. Am luat măsurile să prevenim şi apariţia altor cazuri”, a declarat medicul Alin Cristian Efrim.
Managerul Spitalului Municipal Gorj a adăugat că persoanele care au intrat în contact cu copilul de patru ani, decedat, dar care nu au simptome, trebuie să se prezinte la medicul de familie. Cei care au febră şi dureri de cap, să meargă la spital pentru a fi consultaţi de medicii specialişti.
Meningita este o infecţie a membranelor (meningele) care învelesc creierul şi măduva spinării şi uneori şi a lichidului cefalorahidian (LCR) care înconjoară creierul şi măduva spinării. Părinţii trebuie să fie foarte atenţi la copiii lor. În continuare, vă prezentăm cele şapte semne care ar putea indica meningita:
1. Dureri de cap severe: migrenele cauzate de meningită nu sunt de ignorat. Durerile pot coborî spre spate, de asemenea şi ar fi bine să nu fie ignorate.
2. Dificultăţi ale vederii: persoana afectată de meningită nu îşi poate focaliza vederea, de aceea viziunea lui poate deveni blurată.
3. Dureri de stomac, greţuri, vomă: copilul care suferă de meningită îşi pierde apetitul. Acest lucru poate începe cu greaţă şi poate fi urmată de dureri de stomac şi vărsături.
4. Sensibilitatea la lumină: un alt semn care ar putea indica meningita este teama de lumină deoarece epunerea la aceasta poate provoca cele trei stări prezentate mai sus: dureri de stomac, greţuri, vomă
5. Rigiditatea muşchilor occipitali: poziţia corpului poate indica prezenţa meningitei.
6. Inabilitatea de a flexa corespunzător picioarele: este cunoscut ca semn de durere Brudziński.
7. Piele iritată: dacă iritaţia dispare în urma apăsării unui pahar gol pe mână, există probabilitatea ca persoana să nu sufere de meningită. Dacă nu, este momentul să apeleze la ajutor medical specializat.