Camerele de gardă ale spitalelor sunt pline, după ce un val de infecții face ravagii în rândul celor mici. Medicii se confruntă zilnic cu un număr mare de cazuri de enterocolită, rotavirus și alte infecții digestive.
În fiecare zi, zeci de pacienți ajung la spitalele din București și din întreaga țară, din cauza noului val de infecții care se răspândește extrem de rapid. Cei mai vulnerabili sunt copiii, iar specialiștii atrag atenția că părinții trebuie să fie foarte atenți la locurile în care îi duc pe cei mici, asta pentru că bacteriile pot fi luate chiar și din spațiile pentru locurile de joacă și pot duce la afecțiuni severe.
Enterovirusul şi Rotavirusul provoacă suferințe mari și, de cele mai multe ori, se răspândesc foarte repede în special când temperaturile de afară sunt foarte ridicate.
Părinții se simt neputincioși în fața acestei situații și le este greu atunci când își văd copiii că trec prin clipe atât de grele.
„A început sâmbătă seară cu 6-7 reprize de vomitat, am văzut că nu se opreşte. Ne-au făcut anitvomitiv, au hidratat-o, am plecat acasă, dimineaţă a început iar cu scaune moi, a început să vomite. E groaznic, mai ales să o vezi inertă în pat, să ceară să plece acasă… E greu”, a declarat Valentina Diaconu, mama unei fetițe, pentru Observator News.
Printre cele mai comune și des întâlnire simptome în cazul infecțiilor digestive se numără febra, greață, vărsături și scăderea cantității de urină. Medicii le recomandă părinților să fie atenți la fiecare simptom și să meargă de urgență la spital pentru a nu se ajunge la alte complicații.
„Locul este undeva între abdomen şi torace. Folosim aceste trei degete şi facem un pliu cutanat, apoi ca şi cum am stoarce pilea şi dăm drumul. Dacă rămâne aşa, asta se numeşte un pliu persistent şi copilul este foarte deshidratat. În mod normal, pielea se duce repede la loc. Şi trebuie să meargă la spital, nu poate fi tratat acasă cu siguranţă”, a declarat medicul pediatru Mihai Craiu, pentru sursa citată.
De asemenea, părinții trebuie să ia în calcul și alimentele pe care le consumă cei mici pentru a preveni îmbolnăvirea cu o infecție digestivă.
„Şi lichidele pot să transmită şi să fie contaminate cu agenţi patogeni. Atenţie, orice aliment – dacă stă foarte mult timp în căldură – înseamnă un risc potenţial, chiar dacă nu iei în calcul că, de exemplu, bananele ar trebui să stea la frigider”, a atenționatAdrian Marinescu, medic infecţionist.