O nouă variantă COVID-19 generează panică în întreaga lume. Noua tulpină, numită Arcturus, se răspândește extrem de rapid, iar medicii avertizează că este mult mai severă decât varianta Omicrom.
Primele cazuri ale noii variante au apărut în India, iar răspândirea ei provoacă spaimă și în Europa. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), chiar dacă la nivel mondial cazurile de COVID-19 au scăzut, această nouă variantă ar putea fi mult mai periculoasă și contagioasă.
Cercetările arată că Arcturus a apărut în urmă cu câteva luni în India, la sfârșitul lunii ianuarie, unde s-a răspândit extrem de rapid.
CITEȘTE ȘI: OMS trage un semnal de alarmă! Peste 300 de copii au murit din cauza unor siropuri de tuse
India, care a fost lovită puternic de noul val de COVID-19, a luat deja măsuri pentru noua variantă, precum instituirea unui cod roșu și impunerea purtării de măști în spațiile publice. Cu toate acestea, Rusia se confruntă, de asemenea, cu un număr mare de infecții, iar autoritățile se așteaptă ca Arcturus să se răspândească rapid până la sfârșitul lunii mai. Varianta a apărut și în alte țări, inclusiv în Germania, Marea Britanie și Spania.
„Nu am văzut o schimbare a gravității la nivel de individ sau populație, dar de aceea avem aceste sisteme în vigoare. Are o mutație suplimentară în proteina Spike care, în studiile de laborator, arată o infecțiozitate crescută, precum și o potențială patogenitate crescută“, a spus dr. Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru COVID-19, relatează Adevărul.
La sfârșitul lunii februarie, tulpina Arcturus reprezenta 0,21% din cazurile din întreaga lume. O lună mai târziu, aceasta crescuse la 3,96%, potrivit cifrelor OMS. În Statele Unite, se estimează că această variantă reprezintă 7,2% din infecțiile cu coronavirus pentru săptămâna 8-15 aprilie, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor.
Epidemiologul OMS, Maria Van Kerkhove, a declarat în cadrul unei conferințe de presă la 29 martie că în India s-a înregistrat o creștere a numărului de cazuri în ultimele săptămâni, noua subvariantă înlocuind alte variante aflate în circulație.
VEZI ȘI: BA.5, noua variantă de Omicron, poate produce o răspândire în masă