Este alertă la Marea Neagră, după ce mai multe probe de apă de mare au arătat că există cantități mari de E.Coli. Din acest motiv, turiștii sunt sfătuiți să nu facă baie în două zone ale litoralului. Informațiile se regăsesc mai jos.
Turiștii care merg în două zone de pe litoral sunt sfătuiți să nu facă baie în mare. Este alertă la Marea Neagră, după ce s-a găsit bacteria E.Coli în cantități mari, în urma prelevării probelor de apă de mare. În acest sens, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Constanța a emis un comunicat prin care informează cetățenii despre probele neconforme. Este vorba despre zonele cu plajele neamenajate de la Corbu și Vadu.
Până la normalizarea situației, turiștilor li se recomandă să evite îmbăierea în mare. Vor fi efectuate și alte probe de control, iar celelalte zone de îmbăiere de pe litoralul românesc nu sunt afectate.
„Referitor: Rezultatele analizelor apei de mare din zona Corbu și Vadu – plaje neamenajate. În zona plajelor neamenajate din localitățile Vadu și Corbu din județul Constanța, probele de apă de mare sunt neconforme, conținând o cantitate peste limitele admise de bacterii coliforme (Escherichia Coli). Având în vedere această situație, recomandăm evitarea îmbăierii în zonele de plajă din dreptul celor două localități, până la normalizarea situației. Direcția de Sănătate Publică Constanța va efectua probe de control care vor fi comunicate publicului. Această situație nu afectează celelalte zone de îmbăiere aflate în stațiunile de pe litoralul Mării Negre, care sunt conforme și nu prezintă pericol pentru sănătate”, se arată în comunicatul DSP Constanța.
Vezi și Mamaia e „pa”! Noua staţiune luată cu asalt de turişti în 2024. Apa arată demenţial
Au fost descoperite alge toxice în Marea Neagră, în luna iunie a acestui an. Motiv pentru care persoanele care consumă rapane și midii trebuie să fie extrem de atente, deoarece acestea ar putea fi contaminate. Culegerea respectivelor fructe de mare a fost interzisă, atunci. De asemenea, au fost prelevate probe din mai multe puncte de pe litoral, iar riscul de toxicitate este ridicat. Analizele se vor repeta până când se va constata normalizarea situației. Fructele de mare care au fost recoltate în intervalul 23 mai – 3 iunie 2024 au primit interzis pentru comercializare. Doar în zona Midia – Tulcea se pot recolta scoici, pentru a fi oferite către consum.
Sursă foto: Pixabay