Alertă la granița cu România! S-a înregistrat primul caz de holeră după 103 ani

Publicat: 14/09/2024 | 23:17

Un caz alarmant de holeră a fost confirmat recent în Bulgaria, țară vecină cu România, după o absență de peste 100 de ani a acestei boli. Incidentul ridică îngrijorări serioase pentru românii care tranzitează această țară în drum spre destinații de vacanță, precum Grecia și Turcia, sau care aleg Bulgaria ca destinație estivală.

Cazul a fost depistat la un tânăr de 23 de ani, cetățean indian, care a fost internat în stare gravă pe 2 septembrie 2024, după ce a manifestat simptome de diaree acută. După o serie de analize efectuate la Laboratorul Naţional de Infecţii Bacteriene Deosebit de Periculoase din cadrul Centrului Naţional de Boli Infecțioase și Parazitare din Bulgaria, medicii au confirmat prezența bacteriei Vibrio cholerae, agentul patogen responsabil de holeră. Boala, care nu a mai fost înregistrată în Bulgaria în ultimii 103 ani, a luat prin surprindere autoritățile sanitare.

Citește și: BREAKING | MARICEL MOINEA A FOST GĂSIT MORT PE UN CÂMP AGRICOL DIN ITALIA, CHIAR DE ZIUA LUI DE NAȘTERE

Holeră depistată în Bulgaria

Bărbatul din India  a călătorit recent din capitala indiană și, la scurt timp după sosirea în Bulgaria, a început să manifeste simptome severe de diaree, specifice bolii. Medicii au confirmat ulterior că el a fost sursa primului caz de holeră înregistrat în această țară după 103 ani, evidențiind riscul pe care îl reprezintă călătoriile internaționale în răspândirea bolilor contagioase.

Românii care călătoresc frecvent în Bulgaria sau care tranzitează această țară pentru a ajunge în alte destinații turistice sunt sfătuiți să fie vigilenți. Riscul de transmitere a bolii rămâne ridicat, în special în zonele cu igienă deficitară. Ministerul Sănătății din România ar putea emite recomandări de sănătate publică în perioada următoare, având în vedere mobilitatea crescută între cele două țări și riscul de răspândire al bolii.

Holera este o boală extrem de contagioasă, cu simptome precum diaree severă, vărsături și deshidratare, care, dacă nu este tratată prompt, poate duce la complicații grave. Deși nu toți pacienții prezintă simptome, aceștia pot transmite boala rapid, în special în condiții de igienă precară. Tânărul indian a fost recent în New Delhi, India, de unde se presupune că a contractat boala. În prezent, el este izolat și primește tratament adecvat, starea sa de sănătate fiind descrisă ca stabilă.

Deși holera este o boală prevenibilă și tratabilă, controlul focarelor implică o acțiune rapidă, izolarea cazurilor și accesul la apă potabilă și igienă adecvată. Călătorii sunt sfătuiți să respecte regulile de igienă personală și să evite consumul de alimente sau apă din surse nesigure.

Citește și: CARE ESTE STAREA LUI MIHAI ALBU LA ȘASE LUNI DUPĂ OPERAȚIA DE CANCER! LUCRUL DE CARE SE TEME CEL MAI TARE: „SPER SĂ NU SE AJUNGĂ ACOLO”