Alertă în România! Un joc sângeros, cu o monedă de 50 de bani, face senzație în rândul elevilor pe Youtube și Tik Tok
Un nou joc periculos practicat de copii stârneşte îngrijorare. Se numeşte ”moneda rusească”, iar cei care îl practică ajung să se rănească.
Principiul este simplu. Pe o bancă din sala de clasă, participanții trebuie să mențină în picioare banul și să îl facă să se rotească. Copilul care eșuează în tentativa de a-i păstra traseul este pedepsit.
Rețelele sociale sunt pline de clipuri în care se văd riscurile la care se expun cei mici, iar medicii atrag atenția că rănile riscă să se infecteze.
Jocul extrem de periculos crește în popularitate. Cei care joacă ”moneda rusească” învârt un ban pe masă, iar cine nu reușește să o mențină dreaptă este pedepsit fiind lovit drept peste degete.
Medicii avertizează că rănile sunt foarte dureroase și pot deveni periculoase deoarece infecția poate ajunge la os. Este jucat în școli, în pauze, iar îngrijorarea este crescută deoarece s-a constatat că participă și copii din clasele mici, și de fete, și de băieți.
”Este o problemă gravă”
IȘJ Botoșani are semnale că jocul este practicat inclusiv în unități de învățământ din municipiul reședință și, ca atare, în cursul zilei de miercuri a pregătit o adresă pentru toate școlile prin care se solicită o atenție sporită față de ”moneda rusească”.
”Este un joc extrem de periculos care văd că își reia din amploare. A mai fost în urmă cu câțiva ani constatat la nivel local și național. Facem apel la părinți să își privească cu atenție copiii și să vadă dacă au mânuțele zdrelite la falange pentru că se lovesc cu o monedă până ce țâșnește sângele și este mai puternic cel care produce răni mai mari celorlalți. Este o problemă gravă și cred că directorii unităților de învățământ trebuie să întocmească niște liste cu cei care joacă, să vorbească cu fiecare, dacă au psiholog școlar să apeleze la el pentru consiliere individuală sau de grup astfel încât fenomenul să fie oprit imediat”, a spus Ada Macovei, inspector școlar general.
Psihologii îi sfătuiesc pe părinți să discute cu copiii și să le explice care sunt riscurile dacă se expun acestui joc.
Sursa foto: Youtube