Aproape 90 de persoane au murit în Grecia, într-un incendiu teribil, pornit de la un foc din frunze, lăsat nesupravegheat de un localnic. Catastrofa prin care au trecut elenii s-ar putea repeta și în țara noastră.
Pentru că aproape jumătate din incendiile stinse de pompierii români în 2017 provin de la vegetația uscată și de la aprinsul miriștilor. Dincolo însă de responsabilitatea guvernanților, există și responsabilitatea individuală a celor care nu țin cont de catastrofele ce sunt multiplicate de grave fenomene de schimbare a climei, care au ajuns obișnuite și în România.
Peste 15.000 de incendii de vegetație au avut loc, în 2017, în țara noastră. Enorm! Focurile lăsate nesupravegheate, în curte sau pe câmp, când vântul sufla cu putere, sunt un obicei împământenit în România! În perioada mai-iunie a fiecărui an, pompierii se confruntă cu mii de incendii de vegetație necontrolate, care ar putea duce la o tragedie similară cu cea din Grecia.
Potrivit statisticilor oficiale ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, anul trecut au fost stinse nu mai puțin de 15.248 de incendii de vegetație necontrolate, o creștere cu 36% față de 2016. Alt raport arată că în 2016 au fost salvați 26 adulţi şi 5 copii din calea focului pornit de la arderile necontrolate ale miriștilor.
Deși sunt emise anual recomandări și sunt explicate pericolele, oamenii continuă să pârjolească pajiștile. Aproape jumătate din incendiile din România sunt incendii de vegetație uscată și de miriști, anunță libertatea.ro.
În 2012, un bărbat de 63 de ani din satul Ștucani, comuna Slivilești, județul Gorj, a decedat în urma incendiului declanșat în propria gospodărie, din cauza nesupravegherii focului făcut pentru îndepărtarea resturilor vegetale.
Un alt lucru tipic este faptul că majoritatea incendiilor de pădure au avut loc din cauza țigărilor aruncate aprinse, a grătarelor lăsate nesupravegheate sau prin folosirea armelor de vânătoare, se arată într-un raport al ISU Bistrița, județul unde anul trecut a ars o suprafață importantă de pădure.
Ca și în Grecia, unde, după incendiu, chiar în aceste zile e furtună, vijeliile, unele cu aspect de tornade, au început să devină frecvente și la noi. Vânturile de peste 100 de kilometri nu mai sunt excepții!