Marți, 16 mai 2023, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de ploi și vijelii pentru 6 județe din țară. Citiți în continuare până când este valabilă avertizarea și în ce zone se vor înregistra precipitații însemnate cantitativ.
Meteorologii din cadrul ANM au emis marți o atenționare Cod galben de ploi și vijelii care este valabilă în intervalul 16 mai 2023, ora 18:00 – 17 mai 2023, ora 18:00. Astfel, 6 județe din Oltenia şi sud-vestul Munteniei vor avea parte de precipitații însemnate cantitativ, care vor fi de 25-30 de litri pe metrul pătrat.
(NU RATA: Meteorologii AccuWeather avertizează! Un ciclon lovește România. Se anunță fenomene meteo extreme)
Administraţia Naţională de Meteorologie a anunțat că județele Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt şi Teleorman vor avea parte de precipitații și vijelii începând de marți seară. Avertizarea este valabilă până miercuri seară.
„În Oltenia şi sud-vestul Munteniei vor fi ploi ce vor avea şi caracter de aversă şi, mai ales prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 25…30 l/mp şi izolat vor depăşi 35…40 l/mp”, a anunțat ANM.
În a doua parte a zilelor de marți și miercuri, în regiunile intracarpatice se vor semnala intervale cu averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi condiţii de grindină.
În Bucureşti vor fi temporar înnorări accentuate. Averse de ploaie, posibil însoțite de descărcări electrice, vor fi posibile în special în a doua parte a nopţii, dar şi în prima parte a zilei. Miercuri după-amiază, vântul va sufla în general moderat, cu rafale de până la 40…45 km/h. Temperaturile minime se vor situa în jurul a 11…12 grade, iar cele maxime vor fi de 20…22 de grade.
În Banat, vremea va fi schimbătoare pe toată durata lunii mai. Potrivit meteorologilor vor fi „alternanțe între temperaturi în jurul normelor caracteristice sezonului și ușor sub acestea, cu medii ale maximelor între 18 și 22 de grade, cele mai scăzute în 3, 4 mai și între 9 și 12 mai”.
În timpul nopții nu se vor înregistra variații semnificative, temperaturile situându-se în jurul valorii de 10 grade. În zilele de 5 și 6 mai temperatura ar putea scădea chiar spre 6-8 grade. Se vor înregistra ploi de scurtă durată în prima săptămână a lunii, pe arii restrânse, mai ales după-amiaza. Probabilitatea ca aria precipitațiilor să se extindă va crește însă ulterior.
În Crișana, primele două zile ale lunii mai vor fi calde, temperaturile maxime încadrându-se între 22 și 24 de grade. Vremea se va răci apoi până în 4 mai, când temperaturile vor scădea la 18 grade. Nu vor mai fi însă variații semnificative până la finalul lunii, temperaturile menținându-se în jurul a 20 de grade. Minimele se vor situa între 6 și 10 grade. Cele mai scăzute valori se vor înregistra pe 1, 5 și 6 mai, iar cele mai ridicate temperaturi se vor înregistra după data de 11 mai. În perioada 1 – 8 mai vor fi ceva ploi pe suprafețe mici, dar în general slabe cantitativ. Ulterior va crește probabilitatea ca acestea să acopere arii mai extinse și să devină mai însemnate cantitativ.
În Transilvania, în prima săptămână vor fi alternanțe termice. Mediile maxime se vor situa între 18 și 21 de grade, iar cele mai scăzute valori se vor înregistra în zilele de 1 și 4 mai. Ulterior, temperaturile vor oscila ușor în jurul a 19 grade. Din data de 7 mai va crește probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse și mai însemnate cantitativ. Până la această dată, precipitațiile vor fi doar pe arii restrânse și în special în a doua parte a zilei.
În Maramureș vor fi fluctuații de temperatură în prima săptămână a lunii mai. Astfel, în primele două zile se va încălzi, în următoarele se va răci, apoi se va încălzi din nou. Maximele se vor situa între 18 și 22 de grade, iar temperaturile minime vor fi de 4-5 grade. Până pe 7 mai, precipitații se vor înregistra pe arii restrânse, mai ales după-amiaza. Apoi va crește probabilitatea de extindere a acestora.
În Moldova, în prima săptămână a lunii mai, media temperaturii maxime va fi cuprinsă între 16 și 20 de grade. În cea de a doua săptămână, temperaturile din timpul zilei urmează să crească treptat de la 16 grade până spre 20 de grade. În prima săptămână a lunii, noaptea se vor înregistra temperaturi medii între 3 și 8 grade, cu cea mai coborâtă valoare pe 2 mai și cea mai ridicată pe 7 mai. În a doua săptămână, temperaturile minime medii vor crește spre 10 grade. Ploile își vor face simțită prezența mai ales în a doua săptămână a lunii.
În Dobrogea, în prima săptămână a lunii, temperatura maximă se va situa între 13 și 19 grade. Cele mai coborâte valori vor fi în intervalul 3 – 4 mai, iar cele mai ridicate spre sfârșitul săptămânii. La începutul celei de a doua săptămâni, temperaturile din timpul zilei vor coborî spre 17 grade, apoi vor crește la 20 de grade în ultimele zile ale lunii. Temperaturile minime se vor situa între 7 și 9 grade. În a doua săptămână a lunii este posibil să apară precipitațiile.
În Muntenia, în prima săptămână a lunii mai, temperaturile vor oscila de la o zi la alta, mediile încadrându-se între 17 și 21 de grade. În a doua săptămână temperaturile se vor încadra între 20 și 22 de grade. În intervalul 1 – 3 mai se vor înregistra cele mai coborâte valori de temperatură, cu minime cuprinse între 6 și 9 grade. După data de 7 mai crește probabilitatea pentru ploi pe arii extinse.
În Oltenia, în primele zile ale lunii, se vor înregistra temperaturi diurne între 20 și 21 de grade, urmând să scadă spre 17 grade în zilele de 3 și 4 mai. Apoi, vor crește din nou spre 21 de grade în ultimele zile ale primei săptămâni. În cea de a doua săptămână temperaturile maxime vor fi în medie de 19-21 de grade. Temperaturile nocturne vor crește treptat și se vor încadra între 7 și 10 grade. Din data de 7 mai va crește probabilitatea ca precipitațiile să fie mai extinse, în prima parte fiind restrânse și slabe cantitativ.
La munte, vremea nu va avea oscilații semnificative pe aproape tot parcursul lunii mai. Mediile temperaturilor maxime se vor situa între 8 și 10 grade, iar ale minimelor între 1 și 4 grade. Meteorologii anunță că din 7 mai va crește probabilitatea pentru precipitații pe arii extinse și mai însemnate cantitativ.
(VEZI ȘI: ANM a modificat prognoza meteo! Cum afectează România ciclonul care a adus ploi abundente în Europa)