Alertă alimentară în toată Europa! Un fruct extrem de popular a fost retras de la vânzare din magazine
După ce într-un lot de pepeni verzi a fost descoperit un pesticid neautorizat în Uniunea Europeană, sistemul european de alertă rapidă pentru alimente și furaje (RASFF) a emis o alertă alimentară. În aceste condiții, mai multe loturi de pepeni verzi au fost deja retrase de la vânzare din magazine.
În urma unui control vamal, într-un lot de pepene verde ce provenea din Maroc, a fost descoperită o cantitate foarte mare de metomil, un pesticid neautorizat în UE, care provoacă probleme de sănătate oamenilor. Potrivit reprezentanților RASFF, s-a găsit o cantitate de 0,38+/-0,19 mg/kg-ppm, mult peste limita permisă de 0,015 mg/kg-ppm.
(CITEȘTE ȘI: O celebră influenceriță a murit la 39 de ani. Tânăra a mâncat doar fructe timp de 4 ani)
Alertă alimentară în toată Europa. Au fost descoperiți pepeni contaminați cu o substanță interzisă
O investigație în această situație gravă a fost imediat demarată, iar autoritățile au luat măsuri pentru retragerea mai multor loturi de pepeni din toate supermarketurile europene. Specialiștii au atras atenția asupra pericolului la care se expun cei care consumă fructe contaminate cu această substanță interzisă. Mai exact, efectele negative pot fi foarte serioase, iar în combinație cu alcoolul poate fi afectat chiar și sistemul nervos.
„Metomilul este o substanță care este folosită ca pesticid și care poate avea consecințe grave în unele cazuri. Simptomele otrăvirii cu această substanță sunt dureri de cap, amețeli, greață, vărsături, transpirație excesivă, tremurat, slăbiciune musculară și vedere încețoșată.
Amestecul de metomil cu consumul de alcool poate afecta sistemul nervos central și periferic, și poate provoca insuficiență renală” , au declarat reprezentanții RASFF.
Pepenii nu sunt însă singurii care conțin o cantitate de pesticide peste limita admisă. În fruntea listei de legume și fructe care conțin substanțe toxice se află ardeii și merele, care conțin cu până la 33 și 31 de substanțe toxice în fiecare fruct, potrivit raportului întocmit de către Ecologistas en Acción pe baza datelor de la (AESAN).
Potrivit studiului, se regăsesc reziduuri în 34% dintre alimentele analizate (927 dintr-un total de 2.711 probe), procent care crește până la 41,69% în cazul fructelor și legumelor. Totodată, la general, 2,8% dintre alimentele comercializate în Spania (4,5% în cazul întregii Europe) nu au respectat standardul legal care stabilește limita de la care o substanță este considerată toxică sau periculoasă pentru sănătatea umană.