Zilele acestea, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a transmis faptul că un sortiment de chipsuri a fost rechemat în magazine. Produsele conțin acrilamidă, un produs dăunător pentru consumatori.
Potrivit unei atenționări emise de către ANSVSA, Furnizorul DENNRRE a inițiat retragerea de pe piață a chipsurilor eco de legume. Lotul vizat are data de expirare pe 15 aprilie, respectiv pe 22 aprilie.
„Furnizorul DENNRRE a inițiat retragerea de la comercializare și rechemarea de la client a produselor Eco chipsuri de legume lot (dată de expirare) 15 aprilie 2023 și 22 aprilie 2023, ca urmare a depășirii valorilor admise ale acrilamidei”, a anunțat Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
În cantitate mică, acestă substanță nu dăunează, dar în cantitate mare, dăunează grav sănătății. Acrilamida este o substanță puternic oxidantă, mutagenă. Substanța apare în momentul în care alimentele care conțin amidon sunt prăjite sau coapte. În funcție de gradul de prăjire, gradul de concentrație al substanței crește. În mod firesc, multe alimente au doze de acrilamidă în compoziție, dar aceste doze sunt inofensive. Pericolul apare abia atunci când alimentele sunt prăjite. În cazul în care sunt fierte, nu se activează pericolul.
În anul 2002, specialiștii au scos la iveală studii efectuate pe animale din care a reieșit că substanța poate modifica materialul genetic si, mai grav, poate astfel provoca apariția cancerului. Mai mult de atât, în doze mari, ar afecta sistemul nervos. Până la acest moment, nu au fost demonstrate cu certitudine rezultatele și asupra oamenilor.
Experții sunt destul de rezervați când vine vorba despre evaluarea riscului conținutului ridicat de acrilamidă în alimente, fiind prezentă, încă din cele mai vechi timpuri, în alimentația oamenilor. Pe de altă parte, o cantitate mare nu reușește să treacă de controlul ANSVSA.
(CITEȘTE ȘI: Alertă alimentară! Mai multe produse au fost retrase din supermarketuri)