Alergii de toamnă. Ce simptome au și cum le ameliorezi
Alergii de toamnă. Alergiile de toamnă sunt tot mai frecvente, atât în rândul adulților, cât și al copiilor. Alergia la polen este una dintre cele mai întâlnite forme. Iată ce simptome au alergiile și care este tratamentul.
Alergiile apar cel mai frecvent toamna și primăvara și mai ales la trecerea dintr-un anotimp în altul. Alergia reprezintă o reacție exagerată de apărare a organismului în fața unor substanțe denumite antigeni, care în mod normal sunt inofensive (praf, polen, păr, alune, lapte, pește, căpșuni etc) sau la un medicament ori anumite bacterii. Pentru a se apăra de acești alergeni, organismului se folosește de anticorpi ce stimulează producerea de substanțe inflamatorii: histamină, leucotriene, prostaglandine.
Cele mai frecvente motive din cauza cărora apar alergiile de toamnă sunt plante precum ambrozia sau rugina de pe plante, care persistă de la jumătatea lui august, până la finalul lunii octombrie. De asemenea, odată cu scăderea temperaturilor, foarte multe persoane nu mai aerisesc corespunzător locuința și pot apărea acarienii, o altă sursă de alergii.
O altă cauză majoră este mucegaiul de toamnă format de frunzele uscate, care putrezesc pe sol. Dar mucegaiurile se formează şi în interiorul locuinţelor în condiţii de umiditate excesivă.
Alergii de toamnă. Simptome
Atunci organismul eliberează aceste substanțe, consecințele apar imediat. Este vorba despre simptomele alergiei și anume:
- lăcrimare,
- strănut,
- congestie nazală,
- tusea,
- senzația de mâncărime în cerul gurii sau în gât,
- senzația de nas înfundat.
- dureri de cap
- cearcăne
Atenție! Dacă aceste simptome se asociază cu febra, atunci nu mai este vorba de alergie și este nevoie să vă prezentați la medic pentru a pune un diagnostic corect.
Tratament alergii de toamnă
Tratamentul alergiilor de toamnă este mai degrabă unul simptomatic, adică unul care înlătură doar simptomele alergiei, dar nu trataează cauza. În primul rând, pentru a evita declanșarea alergiilor trebuie să știm cum să le prevenim. În ceea ce privește tratamentul, întotdeauna medicul este cel care poate decide de ce anume este nevoie în cazul fiecărui pacient în parte. În plus, dozajul este foarte important și, tocmai de aceea este indicat un consult la specialist.
Cele mai frecvente tratamente care ameliorează simptomele alergiilor sunt: antihistaminicile (medicamente ce inhibă efectele histaminei) și decongestionanții nazali (spray-uri sau picături care eliberează căile nazale).
Tratamente naturiste alergii
- Coacăz-negru – Are o putere apropiată de cea a corticosteroizilor sintetici, substanţe medicamentoase folosite atunci când răspunsul imun al organismului este exagerat. Acesta este şi motivul pentru care coacăzul negru este numit şi cortizon natural
- Lavanda îşi păstrează efectele calmante şi în cazul alergiilor! Este responsabilă pentru calmarea iritaţiilor pielii, dar şi pentru reducerea inflamaţiei căilor respiratorii şi decongestionarea mucoaselor
Alergii de toamnă. Cum le previi
- evitarea ieșirilor în aer liber între 10:00-15:00, acesta fiind intervalul de maximă circulație a polenului în aer;
- utilizați pentru curățenia în locuință un aspirator cu flitru HEPA care previne eliberarea unei cantități mari de praf în aerul respirat
- curățarea țevilor, a filtrelor, înainte să dați drumul căldurii pentru prima dată;
- utilizarea unui umidificator de aer, astfel încat umiditatea în camera în care locuiți să fie în permanență între 30-50%;
- utilizarea unui dezumidificator, dacă în locuință este umezeala prea mare
- utilizarea unui purificator de aer care să filtreze particule de polen, praf, mucegai;
- folosirea unei măști de față care să vă acopere gura și nasul, în special când lucrați în gradina, sau când strângeți frunzele moarte.