Alergia la soare – simptome și tratament

De: Cancan
Publicat: 09/08/2018 | 13:13

Fără Soare, pe planeta noastră nu ar fi viață – reamintim aici de: fotosinteză și clima favorabilă datorită căldurii sale. Totuși, această minge gigantică de foc le face viața dificilă unora dintre noi. Și asta pentru că există oameni care dezvoltă o erupție cutanată sau chiar se confruntă cu urticarie în urma expunerii la soare. Primul pas important pe care trebuie să îl faceți în asemenea situații este să mergeți la medic, care, în urma consultației, vă va prescrie un tratament, în funcție de gravitatea problemei medicale.

Alergia la soare – ce este, cum se manifestă şi măsuri de prevenţie

De cele mai multe ori, alergia solară se manifesta prin eruptii care dau senzația de mâncărime. Există cazuri în care acest tip de alergie rămâne necunoscută, pentru că multe persoane fie nu cred că soarele poate fi inclus într-o listă de posibili alergeni, fie confundă reacţia lor cu arsurile solare.

Aspectul pielii afectate de alergia solară poate varia foarte mult și e în funcție de ceea ce cauzează, de fapt, problema, scriu cei de la mayoclinic.org. Semnele și simptomele unei alergii la soare pot include:

– simptomele erupției polimorfe la lumină (fotosensibilitatea) apar de la câteva minute până la câteva ore de la expunerea la soare. Această afecțiune se caracterizează prin faptul că pe pielea înroșita apar umflături mici (papule) gălbui sau albicioase sau chiar plăci inflamate (umflături plate) care provoacă prurit.

Din cauza vaselor de sânge inflamate, pielea va fi roșie și tumefiata. Zona afectată cuprinde pielea de pe brațe, gât și față. Simptomele dispar în câteva zile dacă zonă afectată va fi protejată de lumina solară. Pentru majoritatea oamenilor acest tip de alergie se manifestă primăvara și vara, timpuriu și este cel mai comun tip de alergie cauzată de soare.

erupția polimorfă ereditară (prurigo actinic): apare cel mai des la copiii și adulții tineri. Simptomele includ leziuni roșii, denivelate însoțite de senzația de mâncărime, vezicule care se pot sparge, putându-se extinde chiar și pe pielea care nu a fost expusă la soare.

Potrivit specialiștilor, buzele pot fi afectate, crăpate și uscate, la fel și zona obrajilor, gâtului, urechilor, brațelor și mâinilor. La unele persoane, prurigo actinic lasă cicatrici. Manifestările încep din lunile de vară până toamna, târziu.

urticaria solară: se manifestă la câteva minute de la expunerea la soare prin erupție urticariană, mâncărimi și apariția de pustule. Acest tip de alergie poate afecta și zonele acoperite de îmbrăcăminte prin care pot pătrunde razele ultraviolete. La vârstnici este cel mai des întâlnită. De obicei, simptomele încep să se amelioreze la o oră după încetarea expunerii la soare.

dermatita actinica cronică poate provoca leziuni inflamatorii uscate acoperite de cruste și însoțite de mâncărime, în zona feței, scalpului, spatelui și a părților laterale ale gâtului, toracelui superior și a mâinilor. În unele cazuri, pot fi afectate palmele și tălpile. Pe anumite regiuni, pielea sănătoasă alternează cu cea afectată de dermatita actinica. Simptomele bolii sunt similare cu simptomele provocate de contactul direct cu un alergen, cu cele ale dermatitei de contact, de exemplu.

Dermatologii recomandă celor care suferă de această alergie să evite expunerea bruscă şi prelungită la soare, mai ales între orele 10 şi 16. În plus, ei îi sfătuiesc să înceapă expunerea treptată la lumina solară, astfel încât tegumentul să se poată adapta. În plus, purtarea de îmbrăcăminte adecvată – de preferat ţesături cu protecţie UV – şi pălării pot ajuta la protejarea pielii împotriva radiaţiilor ultraviolete.

“Aplicarea de cremă fotoprotectoare (cu SPF minim 30) şi reaplicarea la fiecare 2 ore în cazul unei expuneri prelungite la soare, sau chiar mai des dacă înotăm sau transpirăm abundent, este absolut necesară pentru a minimiza daunele produse de radiaţiile UV. Nu trebuie să uităm de utilizarea de emoliente pentru a preveni iritaţia determinată de uscăciunea pielii”, recomandă doamna doctor Alina Suru, potrivit csid.ro.

Alergia la soare – tratament

Tratamentul depinde de tipul de alergie solară pe care îl aveți. Acesta poate include: creme cu corticoizi, antihistaminice orale, corticosteroizi administrati pe cale orala, terapia cu raze UV sau fototerapia sau alte remedii prescrise de medici.