Alegeri prezidențiale 2019. Totul despre Mircea Diaconu, candidat la funcția de președinte al României
Mircea Diaconu, în vârstă de 69 de ani, este candidat susținut de ALDE și PRO România la alegeri prezidențiale 2019. Vezi biografia, declarația de avere, cv-ul și care sunt obiectivele sale.
Mircea Diaconu, actor, om politic și fost ministru al Culturii, este unul dintre cei 14 candidați la alegeri prezidențiale 2019. Primul scrutin al alegerilor pentru președinție va avea loc în 10 noiembrie 2019, urmând ca al doilea tur să aibă loc pe 24 noiembrie.
Alegeri Prezidențiale 2019 Mircea Diaconu
Mircea Diaconu, candidat la prezidențiale 2019 susținut de ALDE și Pro România și-a depus candidatura cu 400.000 de semnături.
”În primul rând, m-am uitat la spaţiul public şi, rând pe rând, se aşezau pe masa alegerii noastre diverse variante. Iohannis se aşezase de un an şi ceva – doi ani, şi veneau alţii, şi alţii, şi alţii. Şi mi-am dat seama, după ultima decartare, care a fost a PSD, cu doamna Dăncilă, că nu este nimeni dintre cei deja aşezaţi – deşi toată panoplia era completă – care să pedaleze pe culoarul corect şi constituţional al acestui demers numit preşedinţie şi Administraţie Prezidenţială.
Am înţeles că prin candidatura doamnei Dăncilă se deschide un culoar favorabil pentru ca preşedintele Klaus Iohannis să obţină un nou mandat la Cotroceni. Eu ar trebui să înving marele partid PSD, care are un candidat care şi-a propus doar să ajungă în turul II al alegerilor prezidenţiale, nu să le câştige,” a declarat Mircea Diaconu argumentând astfel decizia de a candida la funcția de președinte al României.
Citește și: ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ
Alegeri prezidențiale 2019. Mircea Diaconu, studii și activitate politică
Mircea Diaconu s-a născut pe data de 24 decembrie 1949, în localitatea Vlădești, din județul Argeș.
Mircea Diaconu, studii
A absolvit Liceul la Câmpulung Muscel în 1967 și IATC I.L. Caragiale din București în 1971.
Mircea Diaconu, carieră artistică
- A debutat în 1970, la Teatrul Bulandra, cu Harfa de iarbă de Truman Capote.
- Debutul în cinematografie a avut loc în 1971, cu filmul Nunta de piatră, după Ion Agârbiceanu, în regia lui Dan Pița.
- În 1972, a fost angajat, de către Liviu Ciulei, la Teatrul Bulandra, unde a rămas pâna în 1982, când a devenit actorul Teatrului Nottara. A fost primul actor din România care și-a dat demisia, devenind liber profesionist (1990), pentru ca apoi să revină în teatru ca angajat în 2001.
- Mircea Diaconu a jucat atît în piese de teatru pe scenele naţionale, cât şi în producţii cinematografice celebre, precum: De ce trag clopotele, Mitică?, Buletin de Bucureşti, Asfalt Tango, Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii, Legături bolnăvicioase sau Filantropica
- La 19 iunie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că Mircea Diaconu, ministru al Culturii, este incompatibil, deoarece a deţinut simultan funcţiile de senator şi director al Teatrului Nottara. Decizia a fost definitivă, Mircea Diaconu având interdicţia de a ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani, începând cu data de 19 iunie 2012.
- Mircea Diaconu a publicat mai multe cărți printre care: La noi, când vine iarna (2013), Şugubina (1977), Scaunul de pânză al actorului (1985) şi În Bucureştii de odinioară cu Mircea Diaconu (1998)
Mircea Diaconu, activitate politică
- A fost membru fondator al Aliantei Civice (din 7 noiembrie 1990)
- Mircea Diaconu a fost membru al Partidului Național Liberal între 2008 și 2014 și a fost ales din partea acestei formațiuni ca senator de Argeș la alegerile din 2008. Din martie 2010 – vicepreședinte PNL.
- La 1 mai 2012 a fost numit Ministru al Culturii.
- Pe 14 martie 2014 a demisionat din Partidul Național Liberal, unde îndeplinea funcția de vicepreședinte, și a decis să candideze ca independent la alegerile pentru Parlamentul European.
- În cadrul Parlamentului European a îndeplinit funcțiile de membru și vicepreședinte al Comisiei de cultură și educație (CULT), dar și de membru supleant al Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL)
Vezi aici CV complet Mircea Diaconu, pentru funcția de europarlamentar.
Mircea Diaconu, familie și copii
Mircea Diaconu și Diana Lupescu sunt căsătoriți de aproape 40 de ani și au doi copii, Ana și Victor. Dacă Ana nu și-a dorit să calce pe urmele celebrilor săi părinți, nu același lucru se poate spune și despre fratele ei. Ana Diaconu a absolvit Științe și comunicare şi. o perioadă, a fost reporter de știri la TVR.
Alegeri Prezidențiale 2019 – Mircea Diaconu. Declarație de avere
Mircea Diaconu, candidatul susţinut de ALDE şi ProRomânia pentru Cotroceni, deţine mai multe terenuri, apartamente sau autovehicule, dintre care o parte sunt moştenite iar o parte sunt cumpărate.
Mircea Diaconu deţine cinci terenuri intravilane, două moştenite (ambele de 1.000m pătraţi) şi trei cumpărate (130, 2.000, respectiv 12,5m pătraţi). La categoria bunuri imobiliare Diaconu are două case de locuit (150, respectiv 208m pătraţi), o casă de vacanţă (80m pătraţi), un apartament (39m pătraţi) şi grajdul personal, după cum el însuși precizează.
Mircea Diaconu mai are trei autovehicule: O maşină de colecţie, Citroen Mehari (1971), un Aro 10 (1996) şi un Smart (2001), precum şi patru conturi bancare, cu o valoare totală de aproximativ 565.000 RON (aprox. 119.000 euro).
Potrivit declaraţiei de avere, candidatul susţinut de ALDE-ProRomânia a avut anul trecut venituri de 48.448 RON din activitatea de regizor artistic la Teatrul Nottara, aproape 2.100 RON din drepturi conexe, 37.750 RON din pensia de vârstă, 52.100 RON din pensia de merit şi 2.200 RON din drepturi de autor.
Totodată, Diaconu a beneficiat şi de indemnizaţie de europarlamentar, care a însumat anul trecut 81.240 de euro.
Mircea Diaconu, președinte. Mesajul în campania electorală
În declarația sa de intenție și de viziune, Mircea Diaconu, candidat la funcția de președinte al României a mizat pe faptul că, în esență, rămâne cu statutul de independent și a pus accent pe valorile culturale.
”Statutul meu în aceste alegeri este şi rămâne de independent. Un preşedinte nu e de stânga, nu e de dreapta, el este nepartizan şi al tuturor românilor. Ca președinte, nu ai voie să împărți lumea în “moral”, că așa ai spus tu, și “imoral”, că așa crede altul. Nu ai voie să te închizi într-o cutie și să nu vorbești cu nimeni, ci dimpotrivă, să ai ușa deschisă și să relaționezi cu toată lumea, să fii al tuturor, să unești, nu să divizezi.
Suntem de ani de zile într-o situație asemănătoare cu cea în care cineva ar fi intrat într-o bibliotecă și a aruncat pe jos cărțile de pe rafturi. Pentru a ieși din dezordinea în care ne aflăm, trebuie să reaşezăm valorile în locurile care li se cuvin.
Ar fi bine ca oricare cetățean român să primească, prin educația din familie, școală, locul de muncă, din societate în general, câteva repere ale identității sale, care să arate că aparține unui spațiu, unei culturi şi să îl însoțească peste tot unde umblă în lume. Contează foarte mult să știi cine ești, din punct de vedere istoric, cultural, fiindcă abia atunci devii cu adevărat competitiv.
Tot ce ţine de patrimoniul nostru cultural trebuie salvat, protejat și promovat”, spune Mircea Diaconu, candidat la alegeri prezidențiale 2019.
Alegeri Prezidențiale 2019 Mircea Diaconu. Locul pe buletinul de vot
Potrivit Biroului Electoral Central, ordinea candidaților la alegeri prezidențiale 2019 pe buletinul de vot a fost stabilită prin tragere la sorți. Astfel, Mircea Diaconu este pe poziția 10 pe buletinul de vot.
Primii cinci sunt Klaus Iohannis, Theodor Paleologu, Dan Barna, Kelemen Hunor și Viorica Dăncilă. Următorii candidați pe buletinele de vot sunt: Cătălin Ivan, Ninel Peia, Sebastian Popescu, John-Ion Banu, Mircea Diaconu, Bogdan Stanoevici, Ramona Bruynseels, Viorel Cataramă și Alexandru Cumpănașu.
Citește și: ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. LISTA SECȚIILOR DE VOTARE DIN STRĂINĂTATE
Alegeri prezidențiale 2019. Calendar
Potrivit calendar alegeri prezidențiale 2019, primul tur are loc pe data de 10 noiembrie, iar al doilea tur este programat pe data de 24 noiembrie, asta în cazul în care niciunul dintre candidații la prezidențiale 2019 nu obține 50% +1 dintre voturi.
De această dată, ca o noutate, este faptul că româniii din diaspora pot vota. În primul tur la prezidențiale o pot face în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie, iar în al doilea tur al alegerilor prezidențiale 2019, pe 22, 23 și 24 noiembrie
Citește și:
- ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. TOTUL DESPRE DAN BARNA, CANDIDAT LA FUNCȚIA DE PREȘEDINTE AL ROMÂNIEI
- ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. TOTUL DESPRE THEODOR PALEOLOGU, CANDIDAT LA FUNCȚIA DE PREȘEDINTE AL ROMÂNIEI
- ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. TOTUL DESPRE VIORICA DĂNCILĂ, CANDIDAT LA FUNCȚIA DE PREȘEDINTE AL ROMÂNIEI