Alegeri prezidențiale 2019. Totul despre Klaus Iohannis, candidat la funcția de președinte al României

Publicat: 01/11/2019 | 08:00
Klaus Iohannis, pentru a doua oara candidat la alegeri prezidentiale

Klaus Iohannis, în vârstă de 60 de ani, este candidat susținut de PNL la alegeri prezidențiale 2019. Vezi biografia, declarația de avere, cv-ul și care sunt obiectivele sale.

Klaus Iohannis, actualul președinte al României, este unul dintre cei 14 candidați la alegeri prezidențiale 2019. Primul scrutin al alegerilor pentru președinție va avea loc în 10 noiembrie 2019, urmând ca al doilea tur să aibă loc pe 24 noiembrie.

Alegeri prezidențiale 2019 – Klaus Iohannis. Studii, carieră, activitate politică

Membru al unei vechi familii de sași transilvăneni, Klaus Iohannis s-a născut pe 13 iunie 1959, la Sibiu. Este căsătorit din 1989 cu Carmen Iohannis, profesoară de limba engleză la un liceu de prestigiu din Sibiu.

Klaus Iohannis, studii

Klaus Werner Iohannis a absolvit, în 1983, Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca, în următorii cinci ani fiind profesor la diferite şcoli şi licee din Sibiu.

Klaus Iohannis carieră

Din 1989 până în 1997, a fost profesor de fizică la Colegiul Naţional „Brukenthal” din Sibiu. Între 1997 şi 1999 a fost inspector şcolar general adjunct, iar între 1999 şi 2000 a fost inspector general.

Klaus Iohannis, activitate politică

Klaus Iohannis este membru al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR) încă de la înfiinţare, din 1990, iar în perioada 2001-2013 a fost preşedintele formaţiunii, demisionând din această funcţie după înscrierea în PNL, în februarie 2013.

Actualul președinte României s-a lansat în politică în 2000, când FDGR a decis să aibă un candidat propriu la Primărie, cu scopul de a obţine mandate de consilieri locali. A primit 69,18% din voturile exprimate și  timp de patru ani a administrat orașul alături de o echipă a PSD.

În 2004, a câștigat al doilea mandat de primar, obținând votul a 88,7% sibieni. În anul 2007, Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, eveniment care a atras în oraş peste un milion de turişti.

La alegerile locale din 2008, Iohannis a întrunit 83,2 la sută din voturi, iar 14 posturi de consilier local au revenit FDGR.

Patru ani mai târziu, Klaus Iohannis câștiga cel de-al patrulea mandat de primar al Sibiului, cu 77,9 la sută din voturi.

În 20 februarie 2013, Klaus Iohannis s-a alăturat PNL, opt zile mai târziu fiind ales preşedinte ale partidului.

Pe 16 noiembrie 2014, Klaus Iohannis a fost ales Președintele României cu 54,43% din voturi. A depus jurământul în fața Parlamentului pe 21 decembrie 2014.

Alegeri prezidențiale 2019. Klaus Iohannis declarație avere

Klaus și Carmen Iohannis dețin împreună cinci imobile în Sibiu, dintre care unul obținut prin donație. Cel de-al șaselea și cel mai controversat dintre imobile a fost pierdut în instanță și a fost șters din declarația de avere încă din 2016.

Președintele României deține un cont bancar la BCR în valoare de 295.000 de lei și are un venit anual de aproape 134.000 de lei. Soția sa, Carmen Iohannis, are un venit anual de 22.554 de lei.

Iohannis a mai încasat anual peste 800.000 de lei din drepturile de autor pentru cărțile pe care le-a scris.

A treia categorie de venituri pe care le obține cuplul prezidențial este cea provenită din bunurile date spre folosință, adică din chirii, însă în declarația de avere sunt trecute doar două dintre imobile. Atât Klaus Iohannis, cât și Carmen Iohannis au obținut anual aproximativ 60.000 de lei din chirii.

Klaus Iohannis președinte. Promisiuni în campania electorală

În prezentarea programului pentru candidatura la alegeri prezindețiale 2019, Klaus Iohannis a militat pentru ”România normală” și lupta anticorupție.

Klaus Iohannis a precizat că a fost și rămâne un susținător “ferm” al luptei împotriva corupției și a pledat pentru o legislație suplă, ușor de înțeles și aplicat.

”România normală este România sustenabilă prin educație, sănătate și solidaritate, a menționat șeful statului. Klaus Iohannis doreşte continuarea proiectului “România educată”, lansat în primul său mandat, proiect care înseamnă că fiecare copil va avea acces la învăţământ de calitate, şcolile sunt spaţii sigure pentru elevi şi profesori, iar şcoala formează cetăţeni activi şi implicaţi.

România normală este, de asemenea, țara în care se construiesc spitale moderne, în care cetățenii se bucură de servicii medicale de calitate și în care profesioniștii se simt prețuiți și încurajați. România normală este și România solidarității sociale, România tuturor vârstelor”, a fost mesajul lui Klaus Iohannis, candidat pentru a doua oară la funcția de președinte al României.

Alegeri prezidențiale 2019 – Klaus Iohannis. Locul pe buletinul de vot

Potrivit Biroului Electoral Central, ordinea candidaților la alegeri prezidențiale 2019 pe buletinul de vot a fost stabilită prin tragere la sorți. Astfel, Klaus Iohannis este pe poziția 1, pe buletinul de vot.

Primii cinci sunt Klaus Iohannis, Theodor Paleologu, Dan Barna, Kelemen Hunor și Viorica Dăncilă. Următorii candidați pe buletinele de vot sunt: Cătălin Ivan, Ninel Peia, Sebastian Popescu, John-Ion Banu, Mircea Diaconu, Bogdan Stanoevici, Ramona Bruynseels, Viorel Cataramă și Alexandru Cumpănașu.

Citește și: ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. LISTA SECȚIILOR DE VOTARE DIN STRĂINĂTATE

Alegeri prezidențiale 2019. Calendar

Potrivit calendar alegeri prezidențiale 2019, primul tur are loc pe data de 10 noiembrie, iar al doilea tur este programat pe data de 24 noiembrie, asta în cazul în care niciunul dintre candidații la prezidențiale 2019 nu obține 50% +1 dintre voturi.

De această dată, ca o noutate, este faptul că româniii din diaspora pot vota. În primul tur la prezidențiale o pot face în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie, iar în al doilea tur al alegerilor prezidențiale 2019, pe 22, 23 și 24 noiembrie.

Citește și: