Alegeri prezidențiale 2019. Calendarul alegerilor prezidențiale din România – 2019 – urmează să fie stabilit de Guvern. Momentan, nu a fost hotărâtă o dată exactă a alegerilor prezidențiale. Ele vor avea loc la sfârșitul anului 2019, în noiembrie sau în decembrie.
Preşedintele Klaus Iohannis a devenit primul candidat oficial la prezidenţiale, după anunţul de la Sibiu, şi a deschis oficial campania pentru alegerile din 2019. În ceea ce privește alte candidaturi, totul se află, încă, în faza de negocieri. Actorul Bogdan Stanoevici, pe de altă parte, și-a anunțat candidatura la Președinția României, ca independent, specificând că se adresează tuturor celor nemulțumiți.
Un alt posibil candidat prezidențial este Dan Cioloș, care ar candida din partea USR. În PSD, după condamnarea lui Liviu Dragnea, numele viitorului prezidențiabil ar putea fi desemnat la după Congresul care urmează afi organizat. ”Nu am discutat când facem Congresul. Trebuie să vedem statutul, dacă toate prevederile sunt agreate sau facem modificări, apoi vom avea un Congres și vom desemna candidatul pentru prezidențiale”, a declarat Viorica Dăncilă.
În ceea ce îl privește pe Călin Popescu Tăriceanu, acesta a declarat, după alegerile europarlamentare, următoarele: „În acest moment candidatura la prezidențiale nu intră în discuție în ceea ce mă privește. Pentru mine nu este o opțiune pe care în momentul de față să o analizez”, conform digi24.ro.
Citește și: ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. CARE ESTE DATA ALEGERILOR PENTRU PREȘEDINTE
Art. 81 – Alegerea Preşedintelui
(1) Preşedintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.
(2) Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale.
(3) În cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi.
(4) Nici o persoană nu poate îndeplin funcţia de Preşedinte al României decât pentru cel mult două mandate. Acestea pot fi şi succesive.
Vezi și aici: PROFILUL VOTANȚILOR PNL, PSD ȘI USR-PLUS LA ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2019
Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale din 2019, încercând să obțină cel de-al doilea mandat.
„Am luat o decizie importantă şi vreau să vă comunicat acum, în această dimineaţă frumoasă. Sunt ferm hotărât să candidez pentru un nou mandat de preşedinte al României. (…) Mi s-a părut că scena politică românească a intrat într-o fază destul de tulbure, evoluția nu e satisfăcătoare. Am urmărit în ultimele luni mai multe sondaje, toate arată că nivelul de nemulțumire este peste 80%, extrem de mult, arată că lumea nu mai are încredere în clasa politică”, a anunțat Klaus Iohannis la sfârșitul anului trecut.
Klaus Iohannis a câștigat ultimele alegeri prezidențiale în 2014, obținând 54,43% din voturi. Klaus Iohannis a fost învestit în funcție după ce a depus jurământul, pe 21 decembrie 2014. Potrivit articolului 81 din Constituția României, „nicio persoană nu poate îndeplini funcția de Președinte al României decât pentru cel mult două mandate”, astfel că Iohannis este eligibil pentru realegere.
Nu rata: REZULTATE FINALE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2019. CLASAMENTUL OFICIAL AL PARTIDELOR POLITICE
74% din respondenti au o optiune clară de vot în cazul în care alegerile prezidențiale ar fi duminica viitoare, cu 8% mai mult față de luna ianuarie. Potrivit sondajului, topul preferințelor alegătorilor îl deschide președintele Klaus Iohannis. Șeful statului ar obține în primul tur 36 de procente.
Pe locul al doilea, dar la o distanță destul de mare de actualul președinte al României, s-ar poziționa liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, cu 23%. Fostul prim-ministru Dacian Cioloș ar primi 9% din voturi și cu 3 procente mai puțin s-ar îndrepta către comisarul european Corina Crețu, informează digi24.ro. Sondajul a fost realizat de Centrul de Sociologie Urbana și Regională, în perioada 12-25 martie 2019 pe un eșantion național de 1067 de persoane la domiciliul respondenților, având o eroare statistică de +/- 3%.