Votul pentru alegeri prezidențiale 2019 se desfășoară după un program diferit în diaspora. Ora, precum și data pentru alegerile pentru președinție în diaspora au fost prelungite pentru a reuși să voteze cât mai mulți români din afara granițelor țării.
O noutate pentru alegerile prezidențiale 2019 este faptul că românii din diaspora pot vota, în primul tur al prezidențialelor, în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie, iar în al doilea tur al alegerilor prezidențiale 2019, pe 22, 23 și 24 noiembrie.
Începând de anul acesta, alegerile în diaspora se desfășoară pe parcursul a trei zile. Prima zi este 8 noiembrie, începând cu ora 12.00.
Programul secțiilor de votare din străinătate la alegerile prezidențiale 2019:
Față de anii precedenți, noutatea o reprezintă și faptul că alegătorii, care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare, pot să-și exercite dreptul de vot până la ora 23:59.
Vezi aici calendar complet alegeri prezidențiale 2019
”Votarea se poate prelungi în străinătate pe toate cele trei zile, potrivit legii, orice votare se poate prelungi peste ora 21.00, putem merge până la ora 23.59. Condiția este să fie cetățeni. Președintele constată că există cetățeni în afara secției de votare și atunci stabilește ora de votare până la 23.59, după care dispune închiderea secției de votare. Totul depinde de situația efectivă din teren”, a explicat șeful Autorității Electorale Permanente(AEP), Constantin Buică.
Ministerul Afacerilor Externe a transmis către Autoritatea Electorală Permanentă o nouă listă suplimentară cu secţiile de votare în străinătate pentru alegerile prezidenţiale 2019, numărul total al acestora ajungând la 835.
Ultimele două secții de votare în diaspora au fost înființate în Germania. MAE a anunțat că „în urma dialogului constant dintre MAE şi autorităţile din Republica Federală Germania”, numărul total al secţiilor de votare ce vor fi organizate în această ţară este de 80.
Mandatul Președintelui României este de 5 ani. Preşedintele României se alege prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, în condiţiile prezentei legi.
Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente. În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea de voturi se organizează al doilea tur de scrutin în data de 24 noiembrie 2019, la care participă numai primii 2 candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.
Votul prin corespondență a fost introdus pentru alegeri prezidențiale 2019, tocmai pentru a evita situațiile în care românii din diaspora nu reușesc să voteze la secțiile de votare la care sunt arondați.
Cetățenii români care în ziua alegerilor se află în străinătate indiferent de motivul prezenței acestora pe teritoriul străin – domiciliați, rezidenți sau turiști.
Votul prin corespondență este posibil numai dacă alegătorul s-a înregistrat pe portalul votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă.
Citește și: