Alegeri prezidențiale 2019. Cine sunt candidații independenți

Publicat: 08/10/2019 | 10:06
Sunt doi candidati independenti pentru functia de presedinte al Romaniei

Alegeri prezidențiale 2019 candidați independenți. Potrivit BEC, pe lista oficială a candidaților pentru alegerile prezidențiale 2019, sunt doar doi candidați independenți care vor cere votul românilor, în luna noiembrie. 

Primul tur de vot pentru președinție are loc pe 10 noiembrie, iar al doilea tur, în cazul niciunul dintre candidații la prezidențiale 2019 nu obține 50% +1 dintre voturi, va fi pe 24 noiembrie. De asemenea, potrivit calendarului de vot,  românii din diaspora pot vota, în primul tur al prezidențialelor, în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie, iar în al doilea tur al alegerilor prezidențiale 2019, pe 22, 23 și 24 noiembrie.

BEC a anunțat că lista candidaturilor rămase definitive pentru alegerile prezidențiale cuprinde 14 persoane. De asemenea, Biroul Electoral Central a făcut publică și ordinea candidaților pe buletinele de vot la alegerile prezidențiale 2019.

Alegeri prezidențiale 2019 candidați independenți. Bogdan Stanoevici

Candidat independent la președinție,  Bogdan Stanoevici (61 de ani) este de profesie actor. În 1989, cu câteva luni înainte de Revoluție, a fugit în Franța unde și-a continuat cariera actoricească. A revenit în țară în 2011. În perioada martie-decembrie 2014 a fost ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni în guvernul condus de Victor Ponta. Din mai 2017 este director la Circul Globus.

Bogdan Stanoevici, candidat independent la alegri prezidențiale 2019

Fost actor în serialul Antena 1, Fructul Oprit, director al Circului Metropolitan de Stat și fost secretar de stat în Ministerul Culturii, Bogdan Stanoevici și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale 2019 încă din prima parte a anului 2019.

„Ca independent, nu voi fi constrâns de doctrinele nici unui partid, nu voi primi ordine de la nimeni, nu voi fi deci marioneta nimănui. Fiecare dintre noi trebuie să-și regândească atitudinea față de ceilalți și față de țară. Dacă gândim de pe poziția de victimă, atunci devenim victime. Eu sunt un om care spune ce gândește și face întotdeauna ce spune”, spune Bogdan Stanoevici.

Alegeri prezidențiale 2019 candidați independenți. Alexandru Cumpănașu

Candidat independent la alegerile prezidențiale 2019,  Alexandru Cumpănașu a căpătat o largă notorietate după ce nepoata sa, Alexandra Măceșanu ar fi fost ucisă la Caracal de către Gheorghe Dincă. Cumpănașu a apărut constant la televiziunile de știri și a susținut că există legături puternice între oamenii din poliție și justiție și clanurile interlope din zona Olteniei.

Alexandru Cumpănașu, candidat independent la alegri prezidențiale 2019

Cumpănașu a înființat un ONG, Asociația pentru Implementarea Democrației, care s-a remarcat prin susținerea consecventă a pachetului de legi Big Brother, care acordau puteri sporite serviciilor de informații, dar care au căzut la Curtea Constituțională. De asemenea, AID a primit finanțări consistente și constante pentru proiecte pentru Ministerul de Interne încă din anul 2006. Cumpănașu a devenit ulterior președinte al Coaliției Naționale pentru Modernizarea României.

Pe lângă cei doi candidați independenți la alegerile prezidențiale 2019, s-au mai vehiculat și alte nume de persoane publice care și-ar fi dorit o șansă la funcția de președinte al României. Printre cei care și-au epxrimat dorința de a candida în cursul acestui an se numără Florentin Pandele, primarul Voluntari, dar și fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma. Din diferite motive, se pare că aceștia nu au mai ajuns pe lista oficială făcută publică de BEC.

Citește și: ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. LISTA COMPLETĂ DE CANDIDAȚI

Alegeri prezidențiale 2019 candidați. Cum este ales președintele

Mandatul Președintelui României este de 5 ani. Preşedintele României se alege prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, în condiţiile prezentei legi.

Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente. În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea de voturi se organizează al doilea tur de scrutin în data de 24 noiembrie 2019, la care participă numai primii 2 candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.