Românii din diaspora au ieșit la vot în număr foarte mare. Până la ora 16:00, au mers la urne 490.185 de persoane, o creștere considerabilă față de alegerile din 2020 când la secțiile din străinătate veniseră, până la aceeași oră, doar 189.760 de votanți. La alegerile din 1 decembrie 2024 se aleg membrii Senatului și ai Camerei Deputaților. Senatorii și deputații sunt aleși prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporționale.
UPDATE 22:30 – Biroul Electoral Central a oferit primele date oficiale ale votului din diaspora. Iată rezultatele după numărarea a 4% din voturile din străinătate şi 17% din procesele verbale ale voturilor prin corespondenţă.
Senat
Camera Deputaților
UPDATE 21:00 – Primele rezultate oficiale CURS:
Duminică, 1 decembrie, de Ziua Națională, românii își vor alege parlamentarii pentru următorii 4 ani. La alegerile parlamentare din 2024 s-au înscris 31 de partide şi alianţe şi 19 organizaţii ale minorităţilor naţionale. Cel mai mare număr de candidați îl are PSD (636), urmat de S.O.S. România cu 636 de candidați, PNL, cu 630 de candidați, AUR, cu 621, Forța Dreptei cu 619, UDMR cu 596 de candidați şi USR, cu 589 de candidaţi.
Primele rezultate vor apărea la ora 21:00, atunci când se închid toate secțiile de vot din țară. Membrii partidelor din secții vor începe numărătoarea oficială a voturilor, iar pe parcurs vor fi furnizate date despre rezultatele oficiale.
Pe măsură ce sunt centralizate procesele verbale din secțiile de vot, Biroul Central Electoral (BEC) va transmite rezultatele în timp real. Între timp, românii pot urmări prezența la vot. Înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, reprezentanții Autorității Electorale Permanente și Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) au anunțat lansarea unei noi funcții pe site-ul lor oficial prezenta.roaep.ro.
„Toţi cei interesaţi vor putea urmări centralizarea voturilor şi o serie de reprezentări grafice ale rezultatelor provizorii, parţiale şi finale, după închiderea secţiilor de votare. Pe site-ul prezenta.roaep.ro, pentru prima dată vor fi prezentate grafic, în mod continuu, rezultatele voturilor obţinute de către candidaţi, pe măsură ce preşedintele şi membrii secţiilor de votare transmit digital procesele verbale cu voturile exprimate. Cei care vor accesa site-ul vor putea selecta diverse criterii pentru afişarea rezultatelor: în funcţie de candidat, judeţ sau localitate, pe ţară sau în străinătate. Este o hartă interactivă ce permite diferite filtre. De asemenea, la fel ca la procesele electorale anterioare, vor fi publicate în timp real datele statistice cu privire la prezenţa alegătorilor în secţiile de votare, fotografiile proceselor verbale şi alte date de transparenţă.”, au transmis reprezentanții STS.
La alegerile parlamentare, românii pot vota doar în județul în care au domiciliul sau reședința. Cei care doresc să meargă la urne, trebuie să prezinte la secție unul dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării, potrivit AEP: