Duminică, 9 iunie 2024, au loc alegerile locale, în cadrul cărora românii își vor alege reprezentanții pentru următorii 4 ani. CANCAN.RO va da informații în timp real despre prezența la vot, dar va publica și rezultatele sondajelor exit-poll. De asemenea, anul acesta, alegerile locale se desfășoară simultan cu cele europarlamentare. În ultimii ani, prezența la vot a scăzut considerabil. Totuși, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a tipărit suplimentar aproape 20.000 de buletine de vot.
Update: Ciprian Ciucu a câștigat detașat cu 71% în fața Mihaelei Ștefan (13%).
Update: Victorie pentru fiul lui Piedone la Sectoul 5
Update: Daniel Băluță, victorie la Sectorul 4
Update: La Sectorul 2, Robert Negoiță a obținut 51%, iar Lucian Judele 24%.
Update: Clotilde Armand (42%) îl întrece pe George Tuță (40%) la Sectorul 1.
Update 22:00: Nicușor Dan pierde un procent (44%), iar Gabriela Firea câștigă unul (25).
Update: Cătălin Drulă, președintele USR, consideră că ADU a câștigat alegerile pentru primari la București și Timișoara, dar și la Sectoarele 1 și 2.
„Vreau să îi felicit pe toți și, în special, pe cei care au votat pentru câștigarea bătăliei în București. Am câștigat și în Timișoara. Următoarele sunt toate orașele mari din România, unde colegii noștri sunt atenți. Am câștigat și în Sectorul 1 și Sectorul 2.
Am văzut exit-poll-urile cu care opinia publică a fost intoxicată astăzi și aș vrea să întreb unde au dispărut anumite partide care făceau pragul, gen PUSL. Arată ca și cum ar fi făcute din pix și credem că sunt urmarea unei acțiuni de fraudare a votului începută de mult. Nu îmi amintesc să fi fost alegeri cu mai multe nereguli. Mii de nereguli sesizate, bani plătiți pentru voturi. Toată organizarea acestor alegeri a fost în neregulă”, a declarat Drulă.
Update: Rareș Bogdan: „George Tuță va câștiga cu 2-3% peste Clotilde Armand.”
Update: Nicușor Dan, atac la primăriile de sector
„Cu aprobarea Consiliului General, voi convoca un referendum local pentru a decide cine răspunde de urbanismul din București. Este absurd ca primarii de sector să arunce cu autorizații pentru zeci și sute de blocuri în București, a căror legalitate nu o controlează nimeni, iar primarul Capitalei să răspundă pentru traficul din București. Îmi asum responsabilitatea pentru rezolvarea traficului din București, dar cer bucureștenilor să-mi dea responsabilitatea pentru dezvoltarea urbană a acestui oraș.”, a declarat Nicușor Dan în noaptea de duminică, 9 iunie.
Update: Marcel Ciolacu: „Doamna Gabriela Firea va fi, cu siguranță, europarlamentar.”
Update: Victorie PSD la consiliile județene
Potrivit estimărilor, rezultatul votului pentru consiliile județene ar fi următorul:
Update: George Simion, primele declarații: „Suntem peste tot pe locul 2.”
Update: Diana Șoșoacă acuză partidele caștigătoare de fraudă.
Update 22:20: Cristian Popescu Piedone, primele declarații: ”Vlad Popescu Piedone este primarul Sectorului 5”
„Noi, reprezentanții PUSL, așa cum am spus, odată cu închiderea campaniei, vom rămâne alături de cetățenii Bucureștiului, cărora le mulțumesc pentru încrederea acordată. Se vede astăzi în sondaje și se vede astăzi în opțiunea electoratului. Vom rămâne în slujba dumneavoastră. Important este că PUSL nu a pierdut cetatatea de la Sectorul 5. Vlad Popescu Piedone este primarul Sectorului 5. Va avea o echipă puternică. Să facem Sectorul 5 regretul bucureștenilor că nu au ales un canidat care să sufere odată cu ei, să fie alături de ei.”, a spus Cristian Popescu Piedone.
Update: Marcel Ciolacu susține că PSD a câștigat alegerile
Marcel Ciolacu, președintele PSD și premierul României, a făcut primele declarații oficiale, după rezultatele parțiale.
„În această seara, democrația a triumfat. Mulțumesc românilor că au ieșit la vot. PSD a câștigat alegerile. Tot ce am obținut astăzi reprezintă încrederea pe care ne-au dat-o românii dar și munca colegilor noștri demonstrează că am guvernat bine într-o perioadă complicată.
PSD a obținut un scor mai bun decât în 2020. Vom avea mai mulți primari în orașe în comune. Aceasta se vede și în scorul alianței politice de la europarlamentare cu 54%, ne-am îndeplinit obiectivul. PSD are legitimitate în fața românilor.
Scorul de la Primăria Capitalei e o lecție. Îi mulțumesc Gabrielei Firea pentru o campanie foarte bună și a făcut tot ce a făcut. Avem o luptă foarte strânsă în sectoarele 1 și 2. Le mulțumesc tutoror colegilor mei pentru efortul depus în această campanie.”, a declarat Marcel Ciolacu.
Update 22:15 – Nicușor Dan, primele declarații după victoria de la Primăria Bucureștiului
„Azi am avut în București o uriașă comuinitate care și-a dorit onestitate în funția publică, care și-a dorit dreptate. Vreau să vă mărturisesc că sunt copleșit de responsabilitatea pe care mi-o dați și de speranța pe care o puneți în noi. În acesști ani am luat foarte multe decizii greșite și probabil o să greșim în continuare, însă ce pot să vă spun este că niciodată, nici eu, nici colegii mei nu ne-am bătut joc și nu ne vom bate joc de mandatul pe care ni l-ați dat.”, a spus Nicușor Dan, la scurt timp după victoria uriașă.
Update: În sectorul 2: Radu Mihaiu și Rareș Opincă sunt la egalitate cu 43% fiecare.
Update: Clotilde Armand și George Tuță sunt la egalitate: 41% în cursa pentru Primăria Sectorului 1.
Update 22:00: Rezultate exit-poll
Au sosit primele rezultate parțiale la alegerile locale în ceea ce privește Primăria Capitalei, potrivit CURS-Avangarde:
Update 21:50: Sebastian Burduja a ajuns la sediul PNL
„Continuăm lupta. Respect votul bucureștenilor, dar lupta continuă. Să așteptăm datele finale. ”, a spus candidatul la Primăria Capitalei din partea PNL.
Update 21:30: Nicușor Dan a ieșit cu zâmbetul pe buze în fața Primăriei Capitalei și a fost aplaudat de susținătorii săi.
Update 21:20: Gabriela Firea a ajuns la sediul PSD.
„E datoria noastră să respectăm votul bucureștenilor. Eu sunt încrezătoare, optimistă. Le mulțumesc bucureștenilor care au ieșit azi la vot și celor m-au votat și celor care nu m-au votat. Am fost o echipă unită. Am avut susținerea colegilor. Cred că avem șansa să fim învingători.”, a declarat Gabriela Firea.
Update ora 21:10: Marcel Ciolacu a făcut declarații de la sediul PSD
Surprins de către jurnaliști la sediul PSD, Marcel Ciolacu s-a arătat foarte relaxat. Politicianul urmărea cursele Formula 1. Mai mult decât atât el a susținut că „Partidul Social Democrat a câștigat alegerile”, potrivit Antena 3 CNN.
Update ora 21:00 | Prezența la vot, până la această oră, la nivel național:
Update ora 20:00 | Prezența la vot, până la această oră, la nivel național și rezultate parțiale:
Nicușor Dan ar fi obținut 46% în cursa pentru fotoliul de primar general al Capitalei. Pe locul doi se află Gabriela Firea cu 22%, urmată de Cristian Popescu Piedone cu 17% și Sebastian Burduja cu 7,7%, potrivit Antena 3 CNN.
Update: O tânără de 28 de ani din Galați s-a prezentat la secția de votare cu o păpușă cu care vorbea. Femeia a refuzat să comunice cu polițistul care i-a cerut să se legitimeze. Ulterior, a fost preluată de un echipaj medical și transportată la Spitalul de Psihiatrie.
Update ora 19:00 | Prezența la vot, până la această oră, la nivel național:
Update: Incidente pe bandă rulantă în ziua alegerilor. În Ștefaneștii de Jos, un bărbat a oferit o sumă colosală să cumpere voturi. Acesta fost surprins de polițiști având în mașină sume de bani și liste cu nume de persoane. În plus, la una dintre secțiile de votare, președintele nu s-a prezentat în ziua alegerilor, iar o ștampilă a dispărut de la aceeași secție.
Update ora 18:00 | Prezența la vot, până la această oră, la nivel național și esimări exit-poll:
La ora 18:00, Nicușor Dan se află în continuare pe primul loc în cursa pentru fotoliul de primar general al Capitalei, potrivit unor surse politice ale Digi 24. Iată clasamentul estimărilor exit-poll:
Update: Poliţiştii din orașul Însurăţei, județul Brăila, s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că o femeie de 68 de ani ar fi votat folosind un act de identitate al cărui CNP era atribuit unei persoane decedate. Mai mult decât atât, buletinul figura ca fiind căutat pentru confiscare.
Update ora 16:30 | Primele rezultate pentru Primăria Generală a Capitalei
Până la ora 16:00, în București, au ieșit la vot doar 25,72% dintre cetățenii cu drept de vot. În acest moment, bătălia pentru fotoliul de primar general al Capitalei se dă între Nicușor Dan și Gabriela Firea, potrivit primelor rezultate ale exit poll-urilor realizate de casele de sondare a opiniei publice la comanda PSD și PNL, arată Antena3.ro. Iată cum arată clasamentul până la această oră:
Update: La Slatina, lucrurile au luat o turnură neașteptată, pentru că a izbucnit o ceartă de zile mari între un candidat la Primărie și un consilier local de la un partid advers. Conflictul s-a încheiat la spital, iar oamenii legii au intervenit de îndată!
Update ora 16:00 | Prezența la vot, până la această oră, la nivel național:
Update ora 15:00 | Prezența la vot, până la această oră, la nivel național:
Update ora 14:00 | Prezența la vot, până la această oră, la nivel național:
Update ora 13:00 | Prezența la vot, până la această oră, la nivel național:
Update ora 12:00 | Prezența la vot, până la această oră, la nivel național:
Update ora 11:00 | Prezența la vot, până la această oră, la nivel național:
Update ora 10:00 | Prezența la vot, până la această oră, la nivel național:
Urban: 712.587 de cetățeni
Rural: 863.747 de cetățeni
Prezența la urne: 8,71%
Total votanți: 1.576.334 de cetățeni
Update ora 09:20 | Nicușor Dan a votat la Școala Gimnazială Luceafărul, sectorul 5, București.
„Am votat pentru onestitate în viața publică, pentru realism, pentru că este important. Am votat împotriva mafiei imobiliare. Vreau să îndem oamenii să iasă la vot, ei decid direcția în care o să mergem. Ieri a fost program pentru familie, azi lucrez pentru primărie, dacă este nevoie, pe parcursul zilei, o să mai fac declarații, mulțumesc”, a declarat actualul primar general al Capitalei.
Update ora 09:00 | Prezența la vot, până la această oră, la nivel național:
Update ora 08:40 | George Tuță, candidatul Alianței PSD PNL pentru Primăria Sectorului 1, și-a exprimat votul, la Secția 45 de la Școala Herăstrău nr. 12.
Update ora 08:30 | În ultimele 24 de ore au fost înregistrate nu mai puțin de 665 de sesizări de incidente electorale. Multe dintre acestea sunt legate de continuarea campaniei electorale, potrivit M.A.I.
Update ora 08:00 | Prezența la vot, până la această oră, la nivel național:
Update ora 07:00 | Secțiile de votare au fost deschise, iar cetățenii sunt așteptați să își exprime opțiunea pe buletinele de vot.
Sâmbătă, 8 iunie, AEP a informat cetățenii, în cadrul unui comunicat, faptul că au fost tipărite suplimentar 19.766 de buletine de vot, dintre care 9.857 pentru alegerea consiliului local și 9.909 pentru alegerea primarului. Acestea au fost distribuite către 55 de circumscripții electorale din județele Alba, Caraș-Severin, Dolj, Hunedoara, Mehedinți, Olt, Teleorman și Timiș.
„În temeiul art. 1 alin. (2) din Hotărârea Biroului Electoral Central nr. 218H/07.06.2024 privind interpretarea dispoziţiilor art. 18 alin. (4) şi art. 60 alin. (2) din Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 42 alin. (2) din Legea nr. 33/2007, republicată, cu modificările ulterioare, Autoritatea Electorală Permanentă a comandat în data de 07.06.2024 tipărirea numărului suplimentar de buletine de vot”, informează AEP, potrivit Agerpres.
Citește și: CE SALARIU ARE UN EUROPARLAMENTAR, ÎN 2024? SUMA ESTE URIAŞĂ
În ultimii ani, prezența la vot a scăzut considerabil, între 2012 și 2020 fiind o diferență de aproape 10 procente. Un record a fost stabilit în data de 9 februarie 1992, la primele alegeri locale postdecembriste. Atunci, 65% dintre cetățenii țării cu drept de vor au mers la urne.
În 1996, prezența la vot la primul tur, programat în data de 2 iunie, a scăzut cu aproape 10% fața de scrutinul anterior, rata de participare fiind de 56,47%. Și mai puțini oameni au ieșit la vot la alegerile locale din 2000 (50,85%).
Au urmat alegerile din 2004, unde s-a înregistrat o rată de participare de 54,23% în primul tur. În 2008, procentul a scăzut cu aproape 6%. Doar 48,81% dintre românii cu drept de vot au mers la urne în primul tur. Din 2012, regulile s-au schimbat la alegerile locale, iar românii și-au ales reprezentanții într-un singur tur. Iată cum a fost prezența la vot la ultimele 3 scrutine!
În Capitală, concurența pentru fotoliul de primar general este foarte mare, fiind 9 persoane care își doresc să ocupe această funcție. Iată care sunt candidații la alegerile locale din București, dar și poziția unde se află pe buletinul de vot!
La alegerile locale din Capitală, în anul 2020, au mers la urne 36,92% dintre bucureștenii cu drept de vot. A fost înregistrată o rată de participare cu 3,61% mai mare față de scrutinul din 2016, atunci când au ieșit la vot doar 33,23% dintre alegători:
În sectorul 1, nouă candidați se luptă pentru fotoliul de primar, dintre care unul singur este independent. În cursă a intrat și Clotilde Armand, cea care se află acum în funcția de edil. Iată lista completă!
În Sectorul 2, au fost înregistrate cele mai puține candidaturi. Doar 5 persoane se luptă pentru funcția de primar, printre care se numără și actualul edil, Radu Nicolae-Mihaiu:
În Sectorul 3, Robert Negoiță, actualul primar, se luptă cu încă 5 persoane pentru a ocupa din nou această funcție. Printre candidați, se numără și o persoană independentă.
În ceea ce privește Sectorul 4, au fost admise 7 candidaturi.
În Sectorul 5, lupta este mult mai strânsă, fiind 10 persoane care candidează pentru a ocupa fotoliul de primar.
La fel de mare este ”bătălia” și în sectorul 6, unde tot 10 persoane au intrat în cursă pentru funcția de primar.
Aproape 19.000 de secții de votare sunt organizate în România. În cazul alegerilor europarlamentare, oamenii pot vota orice secție de votare, chiar dacă nu sunt în localitate sau în țară. În schimb, pentru alegerile locale, fiecare persoană trebuie să voteze în orașul sau comuna unde este domiciliată. Bineînțeles, excepție fac românii care locuiesc la o altă adresă față de cea din buletin și au obținut o viză de flotant.
Duminică, 9 iunie 2024, secțiile de votare se deschid la ora 7 dimineața și vor închide la ora 22. Totuși, în cazul excepționale, dacă există oameni care sunt la coadă și așteaptă să voteze, programul se poate prelungi cu două ore, până la ora 23:59.