Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul de Medicină Respiratorie și Îngrijire Critică, unii pacienți pot răspândi COVID-19 chiar și după ce simptomele clasice (febră și tuse seacă) au dispărut.
16 persoane care au fost tratate în Wuhan, în intervalul 28 ianuarie-9 februarie, pentru coronavirus, au participat la respectivul studiu. După două teste consecutive care au confirmat că sunt vindecați, pacienții au fost externați. Însă jumătate dintre ei încă purtau teribilul virus și puteau răspândi infecția la alte persoane până la 8 zile după ce au părăsit spitalul.
“Dacă ai avut simptome relativ ușoare de COVID-19 și ai stat acasă ca să nu infectezi alți oameni, prelungește-ți carantina cu două săptămâni după ce ți-ai revenit”, spune Dr. Lixin Xie, unul dintre autorii studiului, potrivit libertatea.ro.
După ce au fost externați, cei 16 pacienți au rămas în carantină timp de două săptămâni. La o săptămână distanță, au fost retestați, iar opt dintre ei au rămas pozitivi până la 8 zile după ce au plecat din spital!
“Principala noastră descoperire e că până la jumătate dintre pacienți pot continua să împrăștie virusul după vindecare. E posibil ca această perioadă să fie mai lungă pentru cazurile mai severe”, mai explică autorii.
VEZI AICI: A FOST GĂSIT „PACIENTUL ZERO”. DE LA EL A PORNIT, DE FAPT, CORONAVIRUSUL. EL I-A INFECTAT PE TOȚI
În final, până când situația va fi cercetată la scară mai largă, cadrele medicale sunt sfătuite de cei care au realizat studiul să țină cont de faptul că “pacienții cu COVID-19 pot fi infecțioși și după vindecarea simptomelor, deci tratați-i pe cei asimptomatici sau proaspăt vindecați ca pe cei simptomatici”.