Ajutorul de deces, majorat la început de 2023. Câți bani primești de la stat pentru înmormântare

Publicat: 10/02/2023 | 12:54
Ajutor de deces! Câți bani se dau în plus

Ajutorul de deces a crescut, din nou, în anul 2023. Casa Națională de Pensii Publice a anunțat recent care este suma acordată atât pentru asigurat sau pensionar, cât și pentru un membru al familiei respectivului. Doar anumite persoane pot ridica banii de la stat, prin intermediul unor acte doveditoare. 

Ajutorul de înmormântare, cunoscut și ca ajutor de deces, se acordă în cazul în care o persoană cu asigurare, un pensionar sau un membru al familiei unuia care face parte dintre cele două categorii amintite, trece la cele veșnice.

Potrivit datelor furnizate de Casa Națională de Pensii Publice, ajutorul de deces poate fi primit de o singură persoană, respectiv:

-soțul supraviețuitor;

-copilul;

-părintele:

-tutorele;

-curatorul;

-orice persoană care poate dovedi, prin intermediul unor documente, că se ocupă de cheltuielile de înmormântare și toate cele necesare în caz de deces.

(CITEȘTE ȘI: Decesul în timpul zborului cu avionul. Care este procedura echipajului și ce se întâmplă cu persoana decedată)

Câți bani primești pentru înmormântare în 2023. De ce acte ai nevoie

În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, ajutorul este de 6.789 de lei.

În cazul decesului unui membru al familiei asiguratului sau pensionarului, se acordă un ajutor în valoare de 3.395 de lei.

Conform CNPP, actele necesare pentru a primi ajutorul de deces sunt:

    • cerere pentru acordarea ajutorului de deces (anexa nr. 11);
    • certificat de deces (original şi copie);
    • act de identitate al solicitantului (original şi copie);
    • acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie);
    • dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie);
    • act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original);
    • adeverinţă care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învățământ organizată potrivit legii (original).
    • adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din REVISAL, după caz.    • dovada că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declaraţie pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces, după caz.

(CITEȘTE ȘI: Ajutor de deces! Câți bani se dau în plus)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult