Ajutor de deces în 2025. Câți bani vor primi românii, de fapt

Publicat: 04/01/2025 | 13:39

Anul 2025 vine cu vești importante pentru români. În timp ce multe alte beneficii sociale încă așteaptă actualizări bugetare, ajutorul de deces va beneficia de o creștere semnificativă. Guvernul a decis să ajusteze valoarea acestui sprijin pentru a ține pasul cu costurile în creștere asociate serviciilor funerare, aducând astfel un sprijin binevenit familiilor îndoliate.

Începând cu 1 ianuarie 2025, suma alocată ajutorului de deces se va majora în funcție de statutul persoanei decedate. Astfel, dacă în 2024 persoanele asigurate primeau 7.567 de lei, iar cele neasigurate 3.784 de lei, în 2025 valorile cresc la 8.354 de lei pentru cei asigurați și 4.177 de lei pentru cei neasigurați. Această creștere vine să reducă povara financiară în momentele dificile.

(CITEȘTE ȘI: COD RUTIER 2025. AMENZI DE PESTE 4.000 DE LEI PENTRU ȘOFERII CARE COMIT ACEASTĂ GREȘEALĂ)

Extinderea categoriilor de beneficiari

Noile reglementări aduc și o extindere a categoriilor de beneficiari. Persoanele aflate în concediu pentru creșterea copilului, cu condiția să fi fost asigurate înainte de intrarea în concediu, pot acum să solicite acest sprijin. De asemenea, familiile celor care nu aveau asigurare sau pensie la momentul decesului pot beneficia de această măsură.

Procesul de solicitare a ajutorului de deces a fost și el simplificat pentru a facilita accesul la acest sprijin. Cererea poate fi făcută de soț, părinte, copil, tutore legal sau de persoana care a suportat costurile înmormântării. Actele necesare includ:

  • Cerere pentru acordarea ajutorului de deces (Anexa nr. 11).
  • Certificat de deces (original și copie).
  • Act de identitate al solicitantului (original și copie).
  • Acte de stare civilă ale solicitantului care să dovedească gradul de rudenie cu decedatul, sau actul care atestă calitatea de tutore sau mandatar (original și copie).
  • Dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original și copie).
  • Act medical care să ateste boala care a cauzat decesul, în cazul unui copil inapt, sau adeverință din învățământ pentru tinerii între 18-26 ani.
  • Adeverință de la angajator pentru a dovedi că persoana decedată avea calitatea de asigurat.
  • Declarație pe propria răspundere pentru a demonstra că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar la data decesului.

Acest ajutor financiar este menit să acopere costurile de bază ale serviciilor funerare și să ofere un sprijin familiilor îndoliate. Majorarea sumei vine pe fondul creșterii salariului minim și al costurilor asociate organizării unei înmormântări.

(VEZI ȘI: PLANTA PE CARE E MUSAI S-O AI ÎN CASĂ, ÎN IANUARIE 2025. VEI AVEA NOROC TOT ANUL!)