Ai salariul mare? Pregateste-te sa fii verificat de Fisc
Vor fi controlate persoanele fizice care depasesc riscul minim acceptat de administratia fiscala. Guvernul a decis inca de la finele anului trecut ca persoanele fizice ale caror venituri depasesc cu cel putin 50.000 de lei sumele declarate sa plateasca un impozit de 16% aplicat la diferenta dintre cele doua valori. In acest sens, verificarea va demara fara ca persoanele in cauza sa fie anuntate in prealabil. Mai mult, pe parcursul verificarii, organele fiscale vor putea solicita tertilor, inclusiv platitorilor de venit sau oricaror autoritati ori institutii publice, informatii sau documente pentru stabilirea situatiei fiscale reale. Toti cei care vor fi supusi controalelor ANAF vor fi obligati sa colaboreze la constatarea starilor de fapt fiscale. Ei trebuie sa dea informatii, sa prezinte inscrisuri relevante pentru verificarea fiscala si orice alte date necesare clarificarii situatiei. Atentie! Rezultatele verificarii vor fi trecute intr?un raport scris, in care se vor prezenta constatarile, din punct de vedere faptic si legal. Daca exista indicii ca persoana verificata a comis o infractiune, Fiscul poate sesiza organele de urmarire penala. Controlat la case, masini si tranzactii cu metale pretioase Fiscul poate demara actiunea de verificare a intregii avutii, nu doar a veniturilor obtinute. In timpul controalelor, organele abilitate pot cere informatii cu privire la donatii, sponsorizari, succesiuni, imobile detinute, tranzactii cu metale pretioase, bunuri mobile, dar si despre situatia cheltuielilor personale. Cum se va realiza verificarea
Controalele se vor efectua in mai multe etape, care vor determina in final starea de fapt fiscala reala, stabilindu-se in acest fel daca se poate dovedi provenienta veniturilor si daca trebuie impozitate.
Prima etapa stabileste riscul probabil
Pentru inceput, organele fiscale vor face o analiza pentru a stabili riscul probabil pentru un grup de persoane fizice sau pentru cazuri punctuale, la solicitarea unor institutii sau autoritati publice. In functie de datele colectate in aceasta prima etapa, reprezentantii Fiscului pot inceta verificarea sau pot trece in etapa urmatoare de control.
A doua etapa include si informatii de la terti
Cea de-a doua etapa presupune un control mai amanuntit al tuturor documentelor disponibile si in care pot fi solicitate si terte persoane pentru a da declaratii. Pentru ca totul sa decurga fara probleme, organul fiscal va instiinta persoana fizica verificata in legatura cu actiunea care urmeaza sa se desfasoare. Acesta ii va trimite contribuabilului un aviz de verificare, prin care va avea dreptul de a beneficia de asistenta de specialitate sau juridica.Este bine de stiut ca rezultatul verificarii se va consemna intr-un raport scris, care va sta la baza emiterii deciziei de impunere sau, dupa caz, a unei decizii de incetare a procedurii de verificare, daca nu se ajusteaza baza impozabila.