Ai probleme cu trezitul de dimineata?
Programati genetic
Conform savantilor, oamenii se impart in doua categorii decise genetic: matinali si nocturni. Primii functioneaza cel mai bine la primele ore ale zilei, iar ceilalti au o activitate intensa noaptea. Din pacate, studiile arata ca, intr-adevar, cine se scoala dimineata departe ajunge: matinalii au functii mai mari si mai bine platite, sunt mai optimisti si mai sanatosi. Deci, ai toate motivele sa vrei sa te numeri printre ei, chiar daca organismul tau iti arata ca se simte mai bine la orele serii.
Poti sa-ti invingi propriul mecanism?
Da, poti sa-ti reglezi ceasul natural prin exercitiu si sa te bucuri de reusite si de starea de bine la fel ca un matinal innascut. Primul pas este sa vrei sa faci aceasta schimbare in programul tau de odihna. Si este bine sa fie facuta de bunavoie, nu din obligatie. Gandeste-te ca, in general, functiile inalte cer prezenta la lucru inca de la primele ore ale zilei. Asadar, ce ai sa faci daca primesti marea promovare?
Rescrie datele tale genetice:
1. Daca, genetic, ai tensiunea mica, corpul tau iti va „cere” cafea pe intregul parcurs al zilei. Refuza-ti acest lucru, inlocuind cafeaua cu apa, dupa ora 13.00. Primele zile vor fi mai grele, din cauza starii de moleseala, probabil si a aparitiei unor migrene, dar, in scurt timp, disconfortul va disparea. E bine sa faci si putin sport, pentru a pune circulatia in miscare. Cinci minute sunt de ajuns! Nu inlocui cafeaua cu bauturi sau ceaiuri energizante.
2. Constientizeaza ca lipsa somnului pe parcursul noptii iti afecteaza psihicul. Cei care sunt supusi unui stres continuu, care au o viata agitata sufera de insomnii. Din pacate, lipsa odihnei nu face decat sa inrautateasca starea ta. Cercetatorii de la Universitatea Columbia au descoperit ca un somn intre orele 22.00-03.00 (5 ore) este mai odihnitor decat un somn intre orele 03.00-10.00 (7 ore). Deci, la 23.00 pune-te in pat si citeste pana adormi.
3. Ambitioneaza-te sa te trezesti in fiecare zi la 07.00, chiar si in weekend! In doar cateva zile, ora de trezire va veni firesc si te vei putea lipsi chiar si de alarma ceasului.
4. Nu zabovi in pat. Nu inchide alarma la telefon. Nu-ti bea cafeaua in asternut. Ridica-te si fa o inviorare, intinzandu-te din toate incheieturile. Acest instinct natural – de intindere – transmite creierului ca te-ai trezit. Fara a te intinde, vei resimti starea de moleseala mai mult timp.
5. Fa-ti o cafea aromata. Parfumul cafelei proaspat macinate este cel mai placut miros din lume, conform unui studiu. Practic, aroma ei este mai energizanta decat licoarea in sine. Bea-o undeva la lumina, nu intr-o incapere intunecata.
6. Mananca intotdeauna. Astfel, daca nu te trezeste ceasul, te va trezi foamea, datorita reflexului format.
7. Incearca sa gandesti pozitiv, atat seara, cat si dimineata, pentru a-ti ajuta cronotipul sa se modifice.
Ponturi:
Dormi doar in asternuturi curate, de bumbac;Mentine racoarea in dormitor, temperatura optima fiind de 25 de grade Celsius;Bea un ceai cald dupa ora 19.00;Nu asculta muzica atunci cand te pui in pat, deoarece aceasta solicita creierul.
Sa invatam sa ne trezim… De la animale!
Budistii spun ca animalele detin secretul inviorarii perfecte de dimineata. Daca ai un catel, observa-i cu atentie miscarile si gesturile imediat dupa ce se trezeste. El se intinde pe labutele din fata, impinge puternic in spate, casca, apoi intinde si labutele din spate. Aceste gesturi se regasesc si in cel mai important exercitiu de Yoga. Fa si tu ca el, pentru a incepe ziua bine!