Cresterea alaturi de o pisica domestica este unul dintre lucrurile pe care le au in comun oamenii care sufera de schizofrenie, conform unui studiu publicat in Cercetari pentru Schizofrenie, o publicatie de nisa dedicata acestei afectiuni.
Studiul realizat de profesorii E. Fuller Torrey si Wendy Simmons de la Institutul de Cercetare Medicala Stanley in colaborare cu Robert H. Yolken de la Laboratorul de Neurovirologie Stanley a inceput prin analizarea unui chestionar realizat in 1982 pe un esantion de 2.125 de familii inregistrate in Institutul National al Bolilor Mentale, conform caruia 50,6 procente dintre oamenii cu schizofrenie au avut pisici in copilarie.
Aceasta este o simpla legatura, nicidecum un factor al cauzalitatii, insa teoria cercetarii este aceea ca parazitul Toxoplasma gondii, prezent in organismul felinelor, poate juca un rol in dezvoltarea afectiunilor mentale atunci cand ajunge la oameni. Acelasi parazit este asociat si cu avorturile spontane, cu tulburari ale dezvoltarii fetale, cu orbirea si, in cazuri extreme, chiar si cu moartea. Centrele de Control si Prevenire a Bolilor din SUA estimeaza ca peste 60 de milioane din populatia Statelor Unite are acest parazit, insa simptomele nu sunt vizibile la cei care au un system imunitar puternic. Pe de alta parte, cresterea unei pisici este asociata si cu numeroase beneficii. Conform unui studiu realizat in 2008 de catre Institutul Universitatii din Minnesota, posesorii de feline domestice au cu 30% mai putine sanse sa sufere un infarct. In plus, petrecerea timpului alaturi de animale de companie ii ajuta pe oameni sa nu se mai simta singuri si sa fie mai fericiti.
Ruxandra Patru