Ai mare grija cu gratarul de 1 Mai! Cum sa prepari carnea fara sa devina o bomba periculoasa in stomac
Si pentru ca suntem in plin sezon al iesitului la iarba verde iar gratarul este nelipsit din acest peisaj mioritic, trebuie sa luam aminte câteva strategii utile pentru ca preparatele ce le gatim sa fie pe cât de gustoase, pe atât de sanatoase, conform csid.ro
Carnea gatita la gratar, considerata in general un preparat sanatos si preferat din acest motiv in locul celei prajite in ulei, ar putea fi la fel sau chiar mai putin sanatoasa decât aceasta, din cauza unor substante cancerigene.
Mai exact, sunt generate hidrocarburi aromatice policiclice, compusi care se formeaza in fumul rezultat din grasimea ce se scurge din carne si arde pe gratar, care se vor regasi din plin in crusta de deasupra carnii, si amine heterociclice, care sunt produse in carne ca urmare a expunerii la temperaturi extreme.
Cu alte cuvinte, preparaţi carnea pe gratar la foc mic, chiar daca dureaza mai mult si evitaţi sa o ardeţi.
____
CITESTE SI:
Juratii MasterChef te ajuta sa pregatesti un gratar pe cinste de 1 Mai! Ce te sfatuiesc sa faci
___
Potrivit Institutului pentru cancer din Statele Unite, un regim cu un nivel mare de amine heterociclice este cauza unui risc ridicat de cancer la san, colon, ficat, piele, plaman si prostata, iar dietele cu multe hidrocarburi aromatice policiclice au fost relaţionate cu leucemie, infecţii gastrointestinale si cancer pulmonar.
De asemenea, o alta regula de aur a prepararii gratarului este sa ţineţi carnea in lazi frigorifice pana sa o puneţi pe gratar deoarece expunand-o la soare sau ţinuta la temperaturi improprii va exista riscul de dezvoltare a unor germeni precum Salmonella, Escherichia coli si Staphylococcus aureus, care pot afecta starea de sanatate in cel mai scurt timp si, in loc de o vacanţa reusita, vei avea parte de greaţa, voma, diaree si crampe abdominale severe.
Inainte de a va apuca de barbeque, nu uitaţi sa curaţaţi riguros gratarul pentru a elimina urmele anterioare si sa il ungeţi cu ulei, nu cu slanina sau alte grasimi, pentru a impiedica arderea carnii.
Pentru a reduce nivelul substanţelor toxice produse in timpul gatitului la temperatura ridicata este indicat sa marinaţi carnea cu cateva ore inainte intr-un amestec de ulei de masline, usturoi, zahar, mustar, ceapa, suc de lamaie si ierburi aromatice, care vor avea rol de bariera protectoare.
Desi unora le place carnea usor carbonizata, specialistii avertizeaza ca aceasta este deosebit de periculoasa.
Atunci cand lasam carnea sa se innegreasca introducem inconstient in organism toate acele substanţe nocive care ne pot expune unui risc crescut de cancer, in special cancer de colon.
Daca o parte din bucata de carne se arde, aceasta trebuie rasa si curaţata, asa cum trebuie procedat si cu murdaria sau arsurile care raman pe gratar.
Nici carnea in sange nu este recomandata deoarece exista riscul de toxiinfecţii, deci echilibrul este cheia sanataţii.
A.P