Ai lucrat pe salariul minim 35 de ani? Ce pensie o să încasezi acum, în 2024, după ultimele reglementări

Publicat: 15/03/2024 | 09:47
Ce pensie va avea un român care a lucrat 35 de ani pe salariul minim? / sursă foto: Colaj Pixabay

Românii care au lucrat peste 35 de ani și au încasat salariul minim pe economie vor putea beneficia de o pensie mai mare. Acest aspect este datorat punctelor de stabilitate. Iată ce pensie o să încasezi acum, în 2024, după ultimele reglementări.

Românii care au primit salariul minim pe economie toată viața și au lucrat peste 35 de ani vor putea să beneficieze de o majorare de 80 de procente a pensiei. Acest aspect este stipulat în noua lege a pensiilor, Legea nr. 360/2023. Guvernul României a aprobat Normele de aplicare a legii mai sus amintite, privind sistemul public de pensii, respectând angajamentele față de pensionari. Comunicatul Ministerului Muncii a fost transmis pe 28 februarie 2024.

În comunicat se arată următoarele informații: „Hotărârea Guvernului privind Normele de aplicare a Legii nr. 360/2023 a fost aprobată în ședința de astăzi a Executivului. Normele fac parte din proiectul amplu asumat de Guvernul României de a recalcula toate pensiile din sistemul public în spiritul echității, contributivității și stabilității în muncă. Unul dintre elementele fundamentale ale normelor de aplicare este acela că nicio pensie nu scade ca efect al noii legi.

Astfel, după ce în ianuarie 2024 pensiile tuturor românilor au fost majorate cu 13,8%, în septembrie 2024 se vor plăti pensiile recalculate. Important de reținut este faptul că este pentru prima dată când în același an au loc și o majorare a pensiilor, și o recalculare a acestora.

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale: «Reforma sistemului de pensii asigură sustenabilitatea și aduce echitate pentru pensionari și viitorii pensionari. Pentru muncă egală și contribuții egale, pensia va fi egală. Stabilirea și recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii prin aplicarea formulei prevăzute de noua Lege a pensiilor are drept rezultat corectarea inechităților sistemului public de pensii»”.

Vezi și VESTE PROASTĂ PENTRU ACEȘTI ROMÂNI! NU SE MAI POT PENSIONA ANTICIPAT

Ce pensie va încasa un român, după ce a lucrat pe salariul minim pe economie timp de 35 de ani?

Se va aplica o creștere de 80% a pensiei, în cazul persoanei care a lucrat peste 35 de ani și a încasat salariul minim pe economie. Creșterea va fi posibilă datorită punctelor de stabilitate, iar un român va putea încasa aproape 1.900 de lei, de la 1.281 de lei. Suma de 1.281 de lei reprezintă indemnizația minimă socială. Simona Bucura Oprescu, Ministrul Muncii, a explicat faptul că diferența aceasta este datorată de punctele de stabilitate. Aceste puncte sunt oferite pentru anii lucrați după pragul de 25 de ani munciți. Conform simulărilor care au fost efectuate în cadrul CNPP, s-a constatat faptul că pensiile mici vor avea creșteri semnificative.

„Diferenţa o reprezintă punctele de stabilitate, punctele care se dau pentru anii lucraţi peste 25 de ani şi, dacă privim împreună simulările pe care colegii de la Casele de Pensii Publice le-au făcut, vom vedea că în special în zona pensiilor mici vom avea o creştere semnificativă”, a explica Ministrul Muncii.

Vezi și CE A PĂȚIT UN PENSIONAR DE 82 DE ANI DIN SPANIA, DUPĂ CE A ANGAJAT UN TÂNĂR ROMÂN CA SĂ AIBĂ GRIJĂ DE EL

În condițiile în care un om a activat sub 25 de ani pe piața muncii, atunci nu va beneficia de o pensie mărită. Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, iar cel minim se află la pragul de 15 ani. Explicațiile detaliate se află mai jos.

„Anii sub 25 de ani nu sunt ani care aduc puncte suplimentare. În momentul acesta, în legea pensiilor avem un stagiu minim de 15 de ani, un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi avem şi o altă noutate în lege, cei care au stagiu de cotizare de 40 de ani pot să iasă la pensie după noua lege, fără nicio penalitate, adică dacă eşti bărbat, ai început la 20 de ani, vârsta maximă limită de pensionare este 65 de ani, poţi să ieşi la 60 de ani fără nicio penalitate. Este foarte imortant ca pensionarii să ştie acest lucru, mai ales pensionabilii, să îşi facă planificarea carierei şi a vieţii în funcţie de acest lucru”, a mai explicat Ministrul Muncii, la Prima News.

Vezi și CATEGORIA DE ROMÂNI CARE VA BENEFICIA DE O PENSIE DUBLĂ. ANUNȚUL OFICIAL AL CNPP

Sursă foto: Colaj Pixabay