Ca parinte, cu siguranta iti doresti cu ardoare ca micutul tau sa aiba rezultate excelente la scoala. Dar succesul lui se datoreaza in cea mai mare parte modului in care tu ai grija de sanatatea lui, inclusiv cea dentara. O spun specialistii din cabinetele de stomatologie care, in ultimii ani, asista la un fenomen bizar.
# Durerea ii reduce capacitatea de concentrare si memorare
In fiecare an, un elev din trei cu varste cuprinse intre sapte si noua ani este nevoit sa intrerupa cursurile din cauza durerilor chinuitoare declansate de groaznicele probleme dentare, neglijate de-a lungul timpului. Conform celor mai recente studii realizate de stomatologii americani, elevii pierd anual peste 50 de milioane de ore de scoala din aceasta cauza. Mai mult, suferintele insuportabile pe care le indura, scolarii ajung sa intampine dificultati la vorbire, nu mai au capacitatea de a se concentra si de a memora informatiile pe care le primesc. De aici si pana la notele mici nu mai este decat un pas. Deficientele nutritionale care survin pe fondul alimentatiei deficitare din timpul episoadelor dureroase sau a tratamentelor au efecte negative asupra randamentului scolar si a comportamentului.
# Indicii clare ca are probleme cu dintii:
Este anxios;Nu mai vorbeste bine;Acuza o stare de oboseala permanenta;Este usor depresiv, irascibil si nu se mai implica in activitati pe care pana acum le realiza cu placere.
# Cum poti sa-l ajuti
Fii foarte atent la simptomele pe care le acuza si nu le neglija. Chiar daca inca nu i-au iesit dintii permanenti, si cei de lapte ii pot provoca suferinte groaznice. De aceea, cel mai bine este sa il duci la stomatolog macar o data pe an pentru un control de rutina. „28% dintre copiii sub cinci ani au carii, ceea ce este un fapt ingrijorator. Problemele dentare pot fi destul de greu de depistat la varste mici, de cele mai multe ori acestea putand fi observate doar de catre medicul dentist”, spune dr. Oana Taban, managerul unei clinici de specialitate.
# Prima vizita la medic, de la 6 luni
Este indicat sa-l duci la medic odata cu aparitia primului dinte. „APDA (Asociatia Americana a Medicilor Pedodonti) recomanda ca prima vizita la dentist sa fie facuta la 6 luni dupa aparitia primului dinte sau cel tarziu la varsta de 2 ani, iar ulterior copilul sa fie consultat o data la 6 luni de catre medicul dentist. In plus, cel mai bine este ca micutii sa fie tratati de un specialist in stomatologie pediatrica pregatit pentru lucrul si comunicarea cu acestia, intr-un mediu creat special pentru copii, astfel incat mersul la medic sa nu se transforme intr-o experienta traumatizanta”, adauga dr. Oana Taban. Medicii spun ca perioada cea mai buna pentru controalele si tratamentele dentare la copii este tocmai vacanta de vara. „Acum sunt mai relaxati si deschisi la experiente noi. Pentru copiii anxiosi exista metode noi de tratament care sa le usureze vizita la medic: inhalosedarea si analgosedarea, tehnici de sedare de ultima ora care nu prezinta absolut niciun fel de efect advers asupra organismului”, mai precizeaza managerul Oana Taban.