Ai de gând să ieși la pensie în 2025? Care sunt ultimele reglementări pe care trebuie să le știi
Ați luat în calcul să ieșiți la pensie în anul 2025? Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), a oferit o serie de precizări legate de ultimele reglementări pe care trebuie să le cunoașteți. Noua lege a pensiilor, care va fi implementată din toamna aceasta, se va aplica și celor care doresc să își depună decizia de pensionare în viitor. Iată informațiile mai jos, în articol.
Românii care au în plan să iasă la pensie în anul 2025 trebuie să ia în considerare ultimele reglementări. Mai multe explicații au fost oferite de Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale. De efectele noii legi a pensiilor vor beneficia nu doar seniorii României care se află deja în plată, ci și cei care urmează să iasă la pensie. Noua lege a pensiilor va fi implementată de la data de 1 septembrie 2024.
Ultimele reglementări pe care românii trebuie să le cunoască, dacă vor să iasă la pensie anul viitor
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale a explicat faptul că se vor lua în considerare și perioadele necontributive asimilate. Acest aspect va reprezenta un plus pentru românii care se vor pensiona în viitor. Ministrul Muncii a precizat că acest aspect va aduce un punctaj suplimentar.
„Vor aduce punctaj suplimentar și este important ca tinerii în special să cunoască acest lucru. Ai o educație bună, ai studii universitare, universitate, master, doctorat la zi, vei primi un punctaj suplimentar de 0,25 de puncte de pensie pe an.
De asemenea pentru stagiul militar, pentru concediul medical, pentru șomaj, deportare sau prizonierat politic, este important să se știe acest lucru. Noua formulă de calcul a pensiilor este reprezentată de totalul punctelor acumulate înmulțită cu valoarea punctului de referință. Totalul punctelor acumulate este format din punctele contributive, necontributive asimilate, și punctele de stabilitate. Toate aceste puncte se înmulțesc cu valoarea punctului de referință și dau o valoare mai mare a pensiei.
Pentru ca acestea să fie luate în calcul, trebuie să am un stagiu de cotizare de minimum 15 ani. Stagiul minim de cotizare rămâne neschimbat, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani”, a explicat Simona Bucura-Oprescu, la Antena 3 CNN.
Vezi și CÂȚI BANI PRIMEȘTE ASTĂZI PENSIE UN ROMÂN, DUPĂ 34 DE ANI DE MUNCĂ. CALCUL COMPLET
Sursă foto: captură video, Pixabay