Ai auzit de orașul din România cu străzi pavate cu aur? Legenda fabuloasă care ridică Baia Sprie, din Maramureș, pe un piedestal de neatins
Nu este o legendă urbană, ci este realitate! Baia Sprie, din județul Maramureș, este orașul din România care are străzi pavate cu aur. Deși pare greu de crezut, este cât se poate de real. Și atrăgător, de altfel! Este o zonă pe care nu toți turiștii o cunosc, dar care ascunde o poveste surprinzătoare. Iată mai jos, în articol, toate detaliile.
România este, cu adevărat, o comoară. Țara noastră este bogată în tradiții, peisaje care îți taie răsuflarea, dar și în povești culturale pe care nu toată lumea le cunoaște. De exemplu, există un loc în județul Maramureș unde sunt străzi pavate cu aur. Mai cu seamă, Baia Sprie este locația unde poți păși pe roca prețioasă. Povestea din spate ascunde date istorice, de altfel.
Vezi și LACUL CINCIȘ ȘI LEGENDELE TERIFIANTE CARE ÎNCONJOARĂ LOCUL ATINS DE MÂNA LUI DUMNEZEU
Baia Sprie, orașul care are străzi pavate cu aur
Povestea începe de pe vremea dacilor, când se săpau galerii miniere în jurul orașului Baia Sprie. Minierii au extras aur, cea mai bună perioadă fiind în anul 1700. La momentul acela, zona cuprindea 75 de exploatări aurifere. În anul 2006, a fost închisă și ultima mină. Chiar și în prezent, se păstrează istoria străzilor poleite ale orașului minier. Se regăsesc pe drumurile de pe Dealul Minei.
Despre orașul din județul Maramureș, primarul mărturisea că ar putea fi chiar singurul din țară care deține astfel de străzi.
„Oraşul Baia Sprie putem să spunem că are mai multe drumuri pavate cu aur. Poate că nu este singurul din ţară. Ne-am întreabat de multe ori cum putem să fim atât de săraci financiar când noi nu putem asfalta aceste drumuri pentru că am acoperi aurul din ele. Da, chiar există pe orice drum de pe Dealul Minei, oriunde ai păși, dacă iei o piatră și o duci la analize, sigur găsești o mică cantitate de aur”, mărturisea primarul.
Pe de altă parte, în urmă cu câțiva ani, edilul orașului mărturisea că și-ar dori să facă un „drum al aurului”, pentru a atrage mai mulți turiști în zonă.
De asemenea, mărturisea, tot în acea perioadă, că s-ar fi dorit să fie redeschise minele din Baia Sprie. Totuși, mărturisea faptul că „legile nu ne ajută, dar lucrăm și la asta. Cum am deschis spitalul închis de Guvern putem redeschide și minele. Noi avem mineritul în sânge”.
Sursă foto: captură video YouTube