Majoritatea soferilor trebuie sa se gandeasca serios sa isi monteze cauciucurile de vara. Daca nu se intampla acest lucru, pe langa consumul mai mare, exista si alte riscuri riscuri, precum aderanta scazuta atunci cand temperatura creste peste 7 grade.
Legea ne obliga sa echipam masina cu cauciucuri speciale in anotimpul rece, dar nu este prevazut nimic privind cauciucurile de vara.
Chiar si asa, soferii care uita sa-si “incalte” automobilul cu cauciurile de vara trebuie sa stie ca se expun unor riscuri destul de mari, dar si unor cheltuieli importante.
Atentie la franare
In primul rand, cauciurile de iarna cresc semnificativ consumul , iar dupa ce zapada dispare este indicat schimbarea acestora.
De altfel, anvelopele de iarna sunt concepute special pentru rularea pe anotimpul rece, deoarece caracteristicile lor imbunatatesc franarea, tractiunea si a manevrabilitatea vehiculului, insa daca temperatura de afara nu a scazut sub 7 grade se intampla exact opusul. Mai exact, riscati sa nu mai puteti frana in conditii de siguranta.
Zgomotul este mai mare
Un alt inconvenient al rularii cu cauciucurile de iarna este zgomotul. De asemenea, in raport cu cele de vara, cauciucurile de iarna se tocesc mult mai repede. Un lat dezavantaj al acestui tip de anvelope este acela ca exista riscul de explozie, asta in cazul in care se circula cu viteze mari pe distante mai lungi de 250 de km.
––––––––––––––––––––––––––––
CITESTE SI:
Scandal la o vulcanizare in Arges! Un barbat a fost impuscat
Stelea a „furat” personalul de la o vulcanizare
––––––––––––––––––––––––––––
Costa circa 100 de lei
Pentru a schimba cauciurile este nevoie de aproximativ 100 de lei, iar operatiunea se poate face aproape la toate vulcanizarile auto. De oboicei, in aceasta suma este inclusa si echilibrarea jantelor, lucru esential in mentinerea directiei in timpul mersului. Este recomandat sa mergeti din timp sa va schimbati anvelopele, astfel evitati cozile infernale. (Sursa foto romaniatv.net, e-stireazilei.ro
) (Alex Saulea)