Agitatie suspecta la inregistratorul seismic de la statia Muntele Rosu. Avem motive de ingrijorare?

De: Cancan
Publicat: 19/09/2011 | 00:00

„Pregatiti-va! Urmeaza unul mare! Sa fiti cu bagajele la usa si cu cortul in spate!”, a comentat Mari pe site-ul mobotix.ro, unde poate fi consultat non-stop seismograful de la Observatorul Muntele Rosu.

„Sunt foarte multe miscari in scoarta, e o zi mai deosebita”, a notat si Cristina.

Geo, in schimb, a tinut sa precizeze ca „la mine in zona cainii urla si sunt foarte agitati de dimineata, iar sobolanii ies din gauri si se plimba printre picioarele pietonilor”.

Insa specialistii ne linistesc: „Activitatea seismica din Romania este absolut normala, nu e cazul sa ne ingrijoram. Nici pe departe numarul seismelor sau pozitionarea lunii nu influenteaza marile cutremure. Ne putem astepta la cutremure de 6-6,5 grade Richter, dar un cutremur devastator, de peste 7, este departe. Cel mai devreme in 2040 se poate produce unul”, a declarat pentru cancan.ro Gheorghe Marmureanu, presedintele onorific al Institutului de Fizica a Pamantului.

„Nu trebuie sa ne ingrijoram, miscarile cu magnitudinea sub 5 grade care au avut loc in ultimele zile nu ne avertizeaza despre apropierea unui pericol. Cat priveste Observatorul de la Muntele Rosu, acesta inregistreaza si cutremurele din alte state, chiar si Japonia. Asadar ce vedeti dumneavoastra acolo nu este doar activitatea seismica din zona Romaniei”, a declarat pentru cancan.ro Victorin Toader.

In ultimele patru zile, in zona Vrancea s-au inregistrat cinci cutremure de peste 2 grade pe scara Richter, ultimul azi dimineata, la ora 09.18, de 3,4 grade. In schimb, mai multe seisme de peste 6 grade Richter au zguduit in ultimele zile Japonia, Noua Zeelanda si Cuba.