Agenția Europeană pentru Medicamente trage un semnal de alarmă! Unele medicamente pentru gripă pot provoca accident vascular cerebral
Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a transmis un avertisment cu privire la utilizarea de medicamente pentru gripă care prezintă riscuri majore! Unele pot provoca accident vascular cerebral sau chiar atac de cord. Despre ce tratament e vorba, în rândurile de mai jos.
În contexul creșterii cazurilor de gripă și viroze din ultima perioadă, comitetul de siguranță al EMA vrea să revizuiască anumite medicamente care contribuie la tratarea acestor boli. În acest sens, specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la administrarea câtorva medicamente pentru răceală și gripă, din cauza faptului că prezintă pericole pentru sănătatea organismului uman.
Medicamentele care pot provoca atac de cord sau accident vascular cerebral
Specialiștii au realizat o analiză de siguranță a unor medicamente pentru gripă, care ar prezenta risc de ischemie și atac de cord. Mai exact, este vorba despre medicamentele care conțin pseudoefedrină.
Pseudoefedrina este un medicament care este utilizat singur sau în combinație cu alte medicamente pentru a trata nasul blocat din cauza răcelii, gripei sau alergiei.
„Medicamentele care conțin pseudoefedrină prezintă un risc cunoscut de evenimente ischemice cardiovasculare și cerebrovasculare (efecte secundare care implică ischemie la nivelul inimii și creierului), inclusiv accident vascular cerebral și atac de cord”, se arată pe site-ul EMA, citat de Reuters.
Ce spune Raed Arafat despre complicațiile care pot apărea din cauza gripei
Șeful DSU susține că gripa poate aduce bolnavul în pragul secției de Terapiei Intensivă, din cauza complicațiilor care pot apărea pe parcurs, dar și din cauza vulnerabilității anumitor organisme.
”Normal că este o presiune. Oricând avem o perioadă de viroze, asta e anual, există o presiune mare pe partea de consultaţii la domiciliu şi există o presiune pe partea Unităţilor de Primiri Urgenţe unde vin pacienţii care se simt mai rău şi care unii dintre ei au nevoie chiar de investigaţii, radiografii, una-alta, care nu pot să se facă nici la medicul de familie, nici în alte zone decât în astfel de unităţi. Gripa în sine poate să ducă că bolnavul să ajungă la Terapia Intensivă. Persoanele în vârstă trebuie evaluate corect, persoanele vulnerabile cu diabet, cu alte boli, trebuie evaluate corect”, a declarat Arafat.
(VEZI ȘI: Ministerul Sănătății a făcut anunțul. Mii de români vor putea primi medicamente gratuite)