Specialistul CANCAN.ro vine in ajutorul celor care se decid sa tina Postul Pastelui. Cum de azi este prima zi de post, chef Aida Parascan – castigatoare celui mai tare concurs culinar din Romania ne dezvaluie cateva retete speciale.
Postul Pastelui, care incepe pe 23 februarie, tine sapte saptamani. Prima zi de post vine dupa Duminica izgonirii lui Adam din Rai si se incheie in Sambata Mare. Reporterii cancan.ro au vrut sa intre in ajutorul celor care tin tot postul, iar castigatoarea Masterchef, Aida Parascan, ne-a dezvaluit cateva retete delicioase.
Salata de alac cu hribi si vinete
Pentru asta avem nevoie de 200 gr alac, 300 gr hribi, trei vinete, otet balsamic, 100 gr rosii uscate in ulei, ulei de masline, usturoi, oregano, patrunjel, sare si piper. “Fierbeti alacul in apa sarata. Odata fiert scurgeti apa si lasati sa se raceasca. Condimentati cu otet balsamic, ulei de masline sare si piper. Intre timp coaceti vinetele taiate felii lungi, in cuptorul incalzit la 180 grade Celsius. Scoateti din cuptor lasati sa se raceasca si apoi presarati deasupra rosiile uscate si oregano. Formati din aceste felii niste rulouri si lasati deoparte. Taiati hribi in felii si saltati in tigaie 2-3 minute cu ulei de masline si usturoi. La sfarsit adaugati patrunjelul maruntit. Puneti alacul in farfurie si amestecati cu hribi iar peste asezati rulourile de vinete. In cazul in care nu e sezonul vinetelor le puteti inlocui cu zucchini urmand acelasi procedeu”, ne-a explicat chef Aida Parascan.
Supa crema de rosii
Pentru a face aceasta minunata supa vom avea nevoie de urmatoarele ingredient: 25 gr ulei de masline, o ceapa medie taiata, un catel usturoi pisat, un morcov ras, un varf de lingurita boia dulce, 900 gr rosii, o lingura de suc de lamaie proasat stoarsa, 350 ml apa, o lingura rasa zahar brun, 25 ml lapte de orez, sare si piper.
“Caliti ceapa, morcovul si catelul de usturoi in ulei de masline. Deoparte pe un gratar coaceti rosiile. Cand sunt gata luati de pe foc si adaugati-le amestecului de ceapa si morcov. peste care adaugati boiaua si fierbeti 10 minute acoperind recipientul cu un capac. Adaugati apoi sucul de lamaie , apa si zaharul si fierbeti inca 5 minute. Lasati sa se raceasca putin blendati si sterecurati. Adaugati smantana, laptele, sare si piper. Puteti servi cu crutoane de paine integala”, a spus castigatoarea MasterChef.
Ananas la cuptor
Avem nevoie de un ananas, 300 gr zahar, 500 ml suc de portocale sau alt suc la alegere, un baton vanilie si 5 cl rom. “Curatati ananasul. Cu ajutorul unu betisor intepati ananasul in diferite puncte. Extrageti semintele din batonul de vanilie si adaugatile romului. Fierbeti 500 ml apa cu sucul si zaharul.
––––––––––––––––––––––––––––-
CITESTE SI
––––––––––––––––––––––––––––-
Varsati peste ananas impreuna cu romul si vanilia si lasati la marinat acoperit o noapte. Cu o ora inainte de a servi incalziti cuptorul la 100 grade Celsius, coaceti pana incepe sa se coloreze avand grija sa turnati peste siropul care e in tava. Serviti cald cu inghetata de post”, a mai spus Aida Parascan. (Sursa foto artedolcesalato.ro)(Alex Saulea)