Celulita, obsesia numarul unu a femeilor, a facut sa curga rauri de cerneala Si a generat o adevarata industrie. De cand a fost inventat termenul, in 1973, dermatologii, nutriTioniStii, medicii esteticieni Si antrenorii s-au straduit sa ne scape de aceasta problema aflata la graniTa dintre estetica Si medicina.
DR. Silvia Stanculescu Vasalos
Medic specialist chirurgie plasticaDoctor in Stiinte MedicaleClinica Metamorphosistel.0722392382
Ce inseamnaIn literatura medicala Si estetica, celulita desemneaza aspectul inestetic al Tesutului gras Si al pielii. In limbajul popular, aceasta afecTiune mai este cunoscuta Si sub denumirea de „coaja de portocala”. 90% dintre femei au probleme in acest sens mai ales dupa adolescenTa. DeSi se credea iniTial ca celulita este o problema strict feminina, aceasta afecTiune poate fi intalnita Si la barbaTi, este drept, intr-un numar redus de cazuri. Locurile preferate ale celulitei sunt coapsele, fesele Si abdomenul Si, mai rar, picioarele Si braTele.
Cum aparePielea, cel mai intins organ al corpului nostru, este formata din mai multe straturi: epiderm, derm Si hipoderm. Celulita apare in hipoderm, stratul unde se acumuleaza depozitele de grasime. Celulele adipoase (adipocitele) se gasesc in cele doua straturi de grasime (rezervele naturale ale organismului) care sunt aSezate in forma de reTea.
O abordare medicalaDe la varsta de doi ani, adipocitele sufera preponderent un proces de hipertrofie Si nu unul de hiperplazie – adica ele iSi maresc volumul Si nu numarul. Aceasta creStere in volum determina tulburari ale metabolismului celular, soldate cu hipooxigenare, prin scaderea fluxului sanguin, un drenaj limfatic Si venos ineficient, o inflamaTie a Tesutului gras, precum Si afectarea reTelei conjunctive dintre adipocite. Aglomerarile de adipocite impiedica fluxul sanguin, substanTele nutritive nu mai ajung la Tesuturi, iar toxinele nu mai pot fi eliminate din organism. Astfel, in timp, in zonele afectate de celulita, pielea iSi pierde aspectul neted, elasticitatea Si tonicitatea.
O problema hormonala Rolul important al hormonilor (estrogenul Si foliculina) in apariTia celulitei nu poate fi contestat daca ne gandim ca aceasta afecTiune se dezvolta la femei, mai ales in perioadele de schimbari hormonale (pubertate, sarcina, menopauza, perioadele premenstruale, in timpul administrarii tratamentelor hormonale).Hormonii sunt responsabili de reglarea fluxului sanguin, a drenajului limfatic Si a metabolismului grasimilor.
Remedii anticelulita sunt destul de multe, incepand de la creme, miScare Si stil de viaTa sanatos pana la intervenTii estetice sofisticate. Printre cele mai eficiente cai s-au dovedit a fi hidratarea temeinica, masajul clasic Si, mai nou, mezoterapia.
HidratareaUn prim pas in lupta impotriva celulitei este hidratarea pielii. Atunci cand celulele sunt sanatoase Si hidratate, acest lucru este vizibil prin pielea neteda Si catifelata. In schimb, celulele deshidratate iSi pierd capacitatea de a reTine substanTele nutritive Si de a elimina toxinele. Pielea este unul dintre cele mai importante rezervoare de apa. Cand organismul este deshidratat, el acceseaza rezervele de apa din piele. Astfel, o piele frumoasa incepe cu doi litri de apa pe zi.
MasajulStimularea fluxului sanguin, produsa prin intermediul masajului, este unul dintre cele mai puternice remedii in lupta anticelulita.
Datorita activarii circulaTiei, subs