Nu mai reprezinta niciun secret faptul ca legumele sezoniere nu au doar intrebuintari culinare, ci si numeroase efecte terapeutice. Specialistii de la Institutul de Cercetare William Harvey din Marea Britanie au descoperit ca sfecla rosie de exemplu, este un bun protector al inimii. Iar utilitatea ei nu se opreste aici.
Hipertensiunea arteriala
Consumul zilnic a 250 de ml de suc de sfecla rosie scade tensiunea in cel mult 24 de ore. Nitratul, o substanta care intra in compozitia acesteia reduce tensiunea chiar si la persoane cu valori normale. „Sfecla rosie si capsulele cu nitrati sunt la fel de eficiente in cazul persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala, lucru care ne spune clar ca substanta eficienta este nitratul care se gaseste in mod natural in sfecla rosie”, sustine dr. Amrita Ahluwalia de la Institutul de Cercetare William Harvey.
Anemia
Datorita continutul de vitamine si saruri minerale, are efecte benefice in caz de anemie. Sfecla rosie contine vitaminele B, C, fibre, magneziu, potasiu, fier, cupru si fosfor.
Dismenoreea
Durerile din timpul menstruatiei pot fi ameliorate prin consumul de sfecla rosie. Mai mult, aceasta are proprietatea de a curata sangele si de a elimina toxinele din organism. Tot sfecla te fereste si de cancerul la nivelul organelor genitale.
Depresia
O alta proprietate atribuita acestui aliment este combaterea starilor de nervozitate si tristete. Constituie un remediu excelent pentru depresie, tendinta de izolare si tensiuni interioare.
Reteta pentru un suc de sfecla delicios
1 sfecla rosie mica si decojita;1 ardei rosu;1 pumn de frunze de spanac;1 lingurita de ghimbir tocat;1,5 lingurita zeama de lamaie;sare;piper;cuburi de gheata.