Afacerea inedită care apare în România. Cât costă să închiriezi un metru pătrat de apă
Vestea că scoicile sunt contaminate cu poluanți sau metale grele a venit ca un fulger pentru cei ce iubesc fructele de mare. Motivul pentru care s-a ajuns la o asemenea situație? Răspunsul este simplu! Pescarii nu țineau cont de reguli și le colectau din zone interzise. Soluția este mai aproape de realitate ca niciodată, asta pentru că vor putea exista în România, pentru prima oară, ferme de scoici.
Primele ferme de scoici din România
O nouă lege le oferă românilor o posibilitate cum nu s-a mai întâlnit la noi din țară! Investitorii ar putea avea ocazia să închirieze luciul de apă din Marea Neagră, în scop de acvacultură. Jurnaliștii Observatornews.ro au făcut o anchetă prin care s-a aflat că unii pescari obișnuiesc să colecteze scoici în mod ilegal, chiar și din bazinele portuare.
Specialiștii au fost șocați în momentul în care au văzut rezultatele analizelor de laborator! Midiile aveau metale grele, dar erau și pline de hidrocarburi! Sănătatea consumatorilor poate fi pusă în pericol!
Declarațiile făcute de ministrul Mediului despre lege
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că lega va permite închirierea unor perimetre din Marea Neagră, în scop de acvacultură. În Bulgaria, acest lucru a devenit deja o realitate încă din 1990, însă în România lucrurile au stat pe loc, chiar dacă s-a cerut de mai bine de 30 de ani o asemenea schimbare.
„Legea permite, pentru prima dată, posibilitatea închirierii unor perimetre în Marea Neagră pentru diferite tipuri de acvacultură. Aşa cum se întâmplă în Bulgaria, spre exemplu (…) Au stabilit o durată de 20 de ani pentru închirierea acestor perimetre. O durată pe care eu o apreciez ca fiind suficient de mare cât să permită nişte investiţii serioase. Urmează să fie o licitaţie, la un preţ de pornire: 6 bani pe metru pătrat, pe an”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.
Mircea Fechet a mai anunțat că se va face o licitație, cu un preț de pornire de 6 bani pe metru pătrat, pe an. De asemenea, s-a stabilit o durată de 20 de ani pentru închiriere.
Cine a descoperit afacerea cu midii
Afacerea cu midii a fost descoperită de Veselin Prokopiev. El a trecut la fapte și și-a făcut o fermă de scoici în Bulgaria. Investitorul obișnuiește să închirieze apa pentru zece ani.
La Veselin Prokopiev, fermele de midii au devenit deja o afacere de familie. Fiul său, Vasil, îl ajută cu recoltarea și cultivarea.
Este important de precizat faptul că aceste ferme au fost făcute în mare parte din fonduri europene, iar banii s-au înmulțit cu trecerea timpului. Una dintre acestea, mai exact cea de la Dalboka, este cea mai mare din Marea Neagră, iar anual produce aproximativ 100 de tone.