Sebastian și Ioana Jitariu, un cuplu de români, au visat la o viață mai bună și au plecat în Italia, în speranța că vor reuși să își rotunjească veniturile. După 7 ani de muncă în străinătate, au avut o idee genială. Într-o seară, în timp ce savurau împreună un pahar de vin, s-au gândit să se întoarcă în România, unde au pus bazele unei afaceri prospere.
Sebastian și Ioana au decis să renunțe la munca în străinătate și s-au întors în România. În Italia, cei doi au învățat tainele viticulturii, așa că au ales să pună bazele unei afaceri în acest domeniu. De altfel, este singurul business de acest fel din Botoșani.
Într-o seară, în timp ce savurau un pahar de vin, cei doi soți au avut o idee genială: să vină în România pentru a pune în aplicare tot ce au învățat în Italia. Sebastian și Ioana au început prin a planta o viță de vie, iar acum produc anual 5.000 de sticle de vin.
„În Italia am învăţat cum se vinifică, mi-a plăcut foarte mult şi mi-am dorit să ne întoarcem în România şi să aplicăm ceea ce am învăţat acolo. (…) Mi-a plăcut foarte mult ideea de agricultură ecologică. Mai apoi, într-o seară, stând la un pahar de vin cu soţia mea am decis să plantăm o viţă de vie. Aveam teren la părinţii mei aici, în comuna Frumuşica”, a povestit Sebastian Jitariu în cadrul emisiunii Afaceri de la Zero.
În anul 2019, familia Jitariu au început să lucreze la visul lor, iar în 2021, au produs primele vinuri din soiurile Fetească albă şi Fetească Neagră. Sebastian și Ioana au riscat totul, investind în cramă câștigurile pe care le-au obținut în Italia. Mai mult decât atât, au fost nevoiți să se și împrumute la familie și prieteni pentru că banii pe care îi aveau nu au fost suficienți.
„Am început cu o suprafaţă de un hectar pe care am plantat Fetească albă, Fetească neagră şi mai apoi Sauvignon blanc, iar anul acesta am extins suprafaţa cu încă două hectare arendată de Fetească albă. Deci în momentul de faţă avem Fetească Albă, Fetească neagră ca şi vinuri, dar şi Sauvignon blanc şi Pinot gris. Feteasca neagră avem în două variante, una este maturată în stejar şase luni şi una este nematurată în stare proaspătă, fresh.”, a adăugat antreprenorul.
Soții Jitariu nu au de gând să se oprească aici. Sebastian a mărturisit că vă deschide, alături de soția ta, un restaurant local, unde vor servi vinurile lor. În acest fel, vor putea să atragă clienți și pentru cramă. În plus, antreprenorul nu exclude varianta exporturilor.
„Avem început un proiect de dezvoltare a unui spaţiu în care să facem degustări şi chiar şi cazare pe viitor, să aducem clienţii, să le oferim o experienţă vitivinicolă plăcută, relaxantă în viile noastre. Pentru cramă, următorul pas este să ne extindem în Horeca.
În următorii 3-5 ani cred că va trebui să fim clar la trei-patru hectare de viţă de vie, cu un spaţiu de degustare, camere de cazare, lume multă, evenimente şi voie bună. Soţia mea găteşte foarte bine, ea asta a făcut în Italia şi sperăm că le vom putea oferi clienţilor noştri experienţă gastronomică asociată cu vinurile noastre şi relaxare.”, a mai spus Sebastian Jitariu.