Afacerea cu care Radu Botaș, un bărbat din Arad, a dat lovitura în România! Produsul lui se vinde ca pâinea caldă

Publicat: 05/10/2024 | 13:47
Radu din Arad a dat lovitura în afaceri/ sursă foto: observatornews.ro

Radu Botaș a dat lovitura în afaceri. Bărbatul din Arad pregătește cu propriile mâini un condimente care este la mare căutare în România și peste hotare. Rețeta – veche de sute de ani – este urmată cu sfințenie din generație în generație, iar roadele muncii sale sunt pe măsură. Care este, de fapt, secretul din spatele celui mai apreciat condiment de pe mesele românilor? Un kilogram se vinde și cu 100 de lei.

Radu Botaș duce mai departe o afacere de familie de sute de ani. Deși pare un condiment banal și comun, românul a dat lovitura în afaceri atât în România, cât și peste hotare. Întreaga activitate se desfășoară în propria sa gospodărie din comuna Apateu,  județul Arad. Bărbatul spune că respectă cu sfințenie rețeta veche de sute de ani, moștenire care a rămas din generație în generație. NU RATA: Dorian Popa vrea să dea lovitura în afaceri! Cât costă o pizza cu numele vloggerului

Cât costă un kilogram de boia de Apateu

Este vorba despre boiaua de ardei iute. Radu se ocupă îndeaproape de prepararea condimentului, tradiție pe care o duce mai departe generațiilor tinere. Întregul proces are loc în propria gospodărie. Zeci de kilograme de ardei sunt lăsați la uscat în razele soarelui – aproximativ două săptămâni. Se depozitează în saci, ulterior fiind depozitați într-o cameră specială – unde temperatura este controlată – pentru o uscare completă și eficientă, procedură prin care ardeii capătă o culoare roșie specifică. Camera este încălzită cu ajutorul unei sobe cu lemne.

„În trecut, înainte de a se pune în saci, se înșiră pe ață, când nu exista metoda sacilor, după ce se pune la uscat la soare se controlează non stop să vedem când e trasă apa din ea și după care există o cameră de uscat cu foc”, spune Radu Botaș pentru observatornews.ro

În această cameră de uscare ardeii sunt lăsați la uscat timp de o săptămână și jumătate, după care se zdrobesc și se macină. Boiaua de Apateu este renumită și peste hotare. La începutul anilor 90, un kilogram de boia se vindea și cu 150 de lei, însă acum prețul condimentului a scăzut aproape la jumătate. În prezent, un kilogram de boia de Apateu costă în jur de 90-100 de lei. Citește și despre Mihai Grama, un bărbat din Reghin, a dat lovitura cu o afacere unică în lume: ”Unii au râs de mine la început”

” În trecut, oamenii și-au făcut case, și-au cumpărat mașini cu banii obținuți. Eu personal în 1994 când mi-am cumpărat prima mașină am vândut 300 de kg de boia. Astăzi? Astăzi probabil o trotinetă electrică dacă o iau cu 300 de kg de boia”,a  mai spus Radu.