Chiar și vara, facturile la curent pot da fiori reci pe șira spinării. Studiile arată că tot mai mulți români sunt afectați de inflația care se apropie, oficial, de 15%, precum și de prețurile tot mai mari pentru energie. Drept urmare, majoritatea oamenilor încearcă să scoată din priză, pe cât posibil, aparatele electrocasnice din gospodărie.
Nu ar fi singurul aspect la care trebuie să fim atenți pentru a diminua costurile lunare. Specialiștii ne recomandă să cumpărăm produse din gama superioară a eficienței energetice. Salariile din România îi împiedică însă pe mulți să își permită astfel de produse electrocasnice.
Așadar, o altă soluție ar fi să cunoaștem măcar gradul de consum al aparatelor din casa noastră. Iar cel care golește rapid buzunarele, mai ales vara, este chiar aerul condiționat.
Temperaturile ridicate din ultima perioadă i-au determinat pe români să folosească mai des acest electrocasnic, uneori fără a ști ce îi așteaptă. Asta pentru că, în medie, un sfert din factură este reprezentat de aerul condiționat.
(CITEȘTE ȘI: CÂT CURENT CONSUMĂ, DE FAPT, UN APARAT DE AER CONDIȚIONAT. CÂT TE COSTĂ LUNAR ÎN PERIOADA VERII)
Nici pentru încălzire, iarna, aparatul nu ar fi mai puțin costisitor, astfel că nu ar strica o alternativă mai economică.
Boilerul se numără și el printre marii consumatori, așa că specialiștii sfătuiesc populația să seteze temperatura apei la un nivel rezonabil, astfel încât să poată scădea consumul lunar. Inclusiv frigiderul poate aduce pagubă la casa omului. Nelipsit din locuințe, electrocasnicul poate fi folosit în așa fel încât consumul său să fie cât mai redus.
Unul dintre “trucuri” ar fi să îl ținem departe de sursele de căldură și să îl reglăm la 5 grade Celsius.
Aerul condiționat – aproximativ 25% din valoarea facturii
Frigiderul – 14% din valoarea facturii
Boilerul electric – 14-15% din valoarea facturii;
Mașina de spălat rufe – 10-12% din valoarea facturii