Adrian Năstase ar mai avea de executat, după calculele apărării, 35-36 de zile de închisoare din condamnarea primită în dosarul "Trofeul calităţii" şi ar putea fi eliberat condiţionat până la sfârşitul lunii ianuarie a anului viitor.
Avocatul Ion Cazacu a spus că, după calculele apărării, Comisia de eliberări condiţionate a penitenciarului ar putea să se întrunească pentru discutarea situaţiei lui Adrian Năstase în ianuarie 2013 şi acesta ar putea fi eliberat condiţionat până la sfârşitul acelei luni.
„Vrem ca până la sfârşitul lunii ianuarie să fie acasă„, a adăugat avocatul.
Potrivit avocatului, Comisia de eliberări condiţionate din penitenciarul unde este încarcerat Adrian Năstase nu trebuie sesizată în sensul analizării perioadelor de detenţie, aceasta fiind o funcţie pe care comisia o are. Cazacu a precizat că această comisie se va autosesiza atunci când termenul pentru luarea în discuţie a eliberării condiţionate a lui Năstase se va împlini.
Avocatul a mai spus că Adrian Năstase a desfăşurat activităţi intelectuale în penitenciar şi nu a creat probleme, adăugând că dacă toate lucrurile decurg normal, Năstase ar putea fi liber, conform procedurilor, până la sfârşitul lunii ianuarie 2013.
Întrebat dacă Adrian Năstase va solicita să beneficieze de cele 24 de ore permise de lege pentru a putea fi alături de familie în perioada sărbătorilor de iarnă, avocatul a spus că fostul premier nu va cere acest lucru şi va rămâne în penitenciar, urmând să fie vizitat de familie.
„Adrian Năstase nu va cere să fie lăsat să petreacă sărbătorile alături de familie„, a precizat avocatul Ion Cazacu.
Întrebat ce-şi doreşte Adrian Năstase de sărbători, avocatul a spus că fostul premier speră ca până la jumătatea lunii decembrie să înceapă tipărirea cărţii sale şi să aibă loc lansarea publică a acesteia.
Totodată, avocatul a spus că apărarea face toate demersurile ca până în 20 decembrie Curtea Europeană a Drepturilor Omului să primească plângerea în cazul lui Adrian Năstase.
Avocatul Ion Cazacu a mai spus că la termenul de luni de la instanţa supremă va solicita amânarea judecării contestaţiei în anulare, pentru ca apărarea să studieze riguros motivarea de aproximativ 500 de pagini a deciziei de condamnare a lui Adrian Năstase.
Contestaţia în anulare formulată de Adrian Năstase în cazul deciziei de condamnare la doi de închisoare în „Trofeul calităţii” ar urma să fie judecată luni de instanţa supremă, după trei amânări din cauza faptului că la dosar nu ajunsese motivarea hotărârii.
Motivarea condamnărilor din „Trofeul calităţii” a fost făcută publică în 26 noiembrie.
În motivarea deciziei definitive din dosarul „Trofeul calităţii”, judecătorii au arătat că inculpaţii au obţinut un beneficiu constând în sume de bani sau menţinere în funcţii publice, avantajul substanţial revenind, „fără îndoială, persoanei pentru care întreaga «afacere» a fost pusă în mişcare, respectiv lui Adrian Năstase.
Judecătorii au mai notat, în motivare, că activitatea desfăşurată de inculpaţii din acest dosar reprezintă, „fără echivoc, un caz de corupţie la cel mai înalt nivel”, întrucât era Năstase „unul dintre cei mai importanţi exponenţi ai clasei politice româneşti, preşedinte al celui mai mare partid politic la nivelul anului 2004, prim-ministru în funcţie la acel moment şi candidat cotat cu şanse reale la cea mai înaltă demnitate a statului român”.
Totodată, instanţa a arătat că, în acest caz, nu a fost vorba despre o simplă finanţare ilegală a unei campanii electorale, ci despre punerea la dispoziţia lui Năstase a unor fonduri ilicite de patru ori mai mari decât cele declarate oficial pentru întreaga campanie electorală a acestuia.
Condamnarea lui Adrian Năstase la închisoare, au mai arătat judecătorii, este „singura aptă să asigure îndreptarea atitudinii acestuia faţă de comiterea de infracţiuni” şi „resocializarea sa pozitivă.
În 20 iunie, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.