Adrian Iacob, directorul Penitenciarului Focșani, a fost exonerat de acuzațiile de corupție după 4 ani de coșmar. Conform informațiilor furnizate de stiripesurse.ro, dosarul care i s-a întocmit lui Adrian Iacob – ”cusut cu ață albă” – nici măcar nu a ajuns în instanță. Sindicaliștii acuză că ANP nu l-a repus pe acesta în funcție.
Cazul lui Adrian Iacob este de-a dreptul revoltător. Totul a început în anul 2015, luna septembrie, atunci când directorul Penitenciarului Focșani a fost ”săltat” cu mascații – televiziunile fiind prezente la fața locului -, aruncat în dubă și lăsat de ANP – Administrația Națională a Penitenciarelor – în voia sorții. „Până la soluţionarea situaţiei juridice, domnul Iacob este pus la dispoziţia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Până atunci, conducerea va fi asigurată de cms. şef Ion Diţă”, declara, la vremea respectivă, Cristina Cîrlan, purtător de cuvânt ANP.
Potrivit unui comunicat transmis, sâmbătă, de Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), Adrian Iacob, fostul director al Penitenciarului Focşani a fost exonerat de acuzaţiile de corupţie, după patru ani de urmărire penală.
„După 4 ani de urmărire penală, Adrian Iacob, directorul Penitenciarului Focşani, este exonerat de acuzaţiile de corupţie după ce-a fost reţinut, plimbat cu mascaţi şi pus la dispoziţie într-un dosar extrem de cusut cu aţă albă care nici măcar n-a ajuns în instanţă. (…) Nici vorbă de fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu, constituire a unui grup infracţional organizat, fals în declaraţii, trafic de influenţă, luare de mită ori şantaj. Adrian Iacob, directorul Penitenciarului Focşani, este exonerat”, se arată în comunicatul FSANP, conform mediafax.ro.
Reprezentanţii sindicatului au transmis şi un extras din rezolutia de clasare, potrivit căruia se dispune „clasarea cauzei faţă de inculpatul Iacob Adrian, cercetat pentru comiterea infraţiunii de luare de mită, prev. de 289 alin. 1 C.P. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, rep., întrucât nu a fost dovedită comiterea faptei”.
Sindicaliştii acuză că ANP nu l-a repus pe fostul director în funcţie „măcar cu aceeşi viteză pe care ANP a avut-o când l-a pus la dispoziţie, după ce acesta a fost plimbat cu duba şi i-a fost percheziţionată casa”.
Dosarul în care era cercetat Adrian Iacob se referea la suspiciunea că ar fi luat mită pentru a ajuta un interlop din Brăila să se transfere la Penitenciarul Focşani. Ancheta a început în 2015, Iacob fiind şeful Penitenciarului Focşani din decembrie 2012, când a fost transferat de la Târgu Mureş.
Au trecut 4 ani de coșmar pentru Adrian Iacob. A fost acuzat de fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu, constituire a unui grup infracţional organizat, fals în declaraţii, trafic de influenţă, luare de mită ori şantaj. Iacob a fost acuzat că ar fi luat mită de la un interlop care conducea o reţea de falsificare de reţete, pentru a-i facilita transferul din penitenciarul Brăila în cel din Focşani şi accesul acestuia, în celula în care era încarcerat, la laptop şi telefon mobil, pentru a putea coordona reţeaua infracţională.
Situația este realmente strigătoare la cer. Nicio acuzație nu a fost demonstrată, iar dosarul a fost clasat. Adrian Iacob este exonerat de toate acuzațiile de corupție, după ce – timp 4 ani – a fost obligat să trăiască, în fiecare zi, sub umbra apăsătoare a unor grave acuzații.
Bineînțeles, cei patru ani nu mai pot fi recuperați niciodată și, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic, Administrația Națională a Penitenciarelor nu reacționează.